Filmski četvrtak u HDA

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva, na Marulićevom trgu 21, u četvrtak, 20. veljače 2014. godine u 18,00 sati u okviru Filmskog četvrtka u HDA održat će se projekcija dokumentarnog filma „Goli otok“ (2013.) redatelja Darka Bavoljka.

Dokumentarni film Goli otok nastao je u koprodukciji Hrvatskog državnog arhiva i ART DE FACTO-a. Koristi drugu stranu priče, tj. ono bez čega ne postoji nepristrana povijest. U filmu su korišteni i analizirani dosjei i dokumenti Hrvatskog državnog arhiva koji nas uvode u Udbinu stranu medalje; u dileme uhapšenih ibeovaca, u njihove privatne i ideološke dvojbe, u sam proces istrage, u namjere istražitelja jugoslavenskih tajnih službi, kao i u samu logiku borbe jugoslavenskih komunista protiv Informbiroa. Oni nam, osim konkretnih spoznaja, dočaravaju i atmosferu koja je vladala na partijskim sastancima, u labirintima Udbe, na ulicama gradova i sela kao i na samom Golom otoku.

Svako vrijeme nosi i novi pogled na prošlost, kao što i stari povijesni događaji iznova pobuđuju zanimanje novih generacija istraživača, umjetnika i šire javnosti. Nova i cjelovita povijest Golog otoka počinje se pisati upravo sada, nakon 65 godina. Arhiv je najbolje mjesto za taj početak.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.