HDA: Predstavljanje “Centra za srednjovekovne studije”

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak, 7. studenoga 2013. godine u 10 sati predstavit će se Centar za napredne srednjovekovne studije iz Beograda kao i multidisciplinarni medievalistički časopis Inicijal. Časopis za srednjovekovne studije koji je pokrenuo Centar. Riječ je o prvom broju godišnjaka koji će objavljivati priloge iz svih znanstvenih područja koja proučavaju srednji vijek (od kraja III do kraja XVI stoljeća).

Hrvatski državni arhiv
Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, Zagreb

Časopis će objavljivati kako radove koji razmatraju nove teorijske pristupe u proučavanju srednjeg vijeka, tako i one gdje su u fokusu uža specijalistička istraživanja. Inicijal je pored članaka i objave izvorne građe otvoren i za objavljivanje kritika i prikaza svih monografskih periodičnih publikacija ili članaka iz područja medievalistike, kao i edicija srednjovjekovnih izvora. Svoje mjesto u časopisu će naći i izveštaji sa različitih skupova, susreta, predavanja i terenskih istraživanja.

Centar za napredne srednjovekovne studije (Centre for Advanced Medieval Studies) 2011. godine osnovala je grupa medievalista iz Beograda u cilju promocije multidisciplinarnih studija srednjovjekovne prošlosti Jugoistočne Europe i Mediterana. Centar će kreirati i sudjelovati na realizaciji različitih znanstvenih projekata iz područja povijesti i pomoćnih povijesnih znanosti, teologije, filozofije, filologije, etnologije i antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti i sociologije, organizirati stručne i znanstvene skupove, seminare, predavanja, objavljivati knjige i druge publikacije iz navedenih područja te intenzivirati suradnju sa sveučilištima, znanstvenim i istraživačkim centrima i pojedincima koji se bave istim ili srodnim znanstvenim disciplinama.

Veselimo se Vašem dolasku.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. Sve ono što unapređuje znanost i istinu u njoj je za pozdraviti iako moram priznati da bi me više zanimala prezentacija i/ili utemeljenje istoga takvoga Centra za napredne srednjevjekovne studije u Zagrebu, i to za područje Mediterana, Srednje Europe i Europe s istim znanstvenim disciplinama, ali usmjerenih na: Boku Kotorsku, Moližansku pokrajinu, Janjevo, Gradišćanske Hrvate, Karaševce, Hrvate Bunjevce, (zašto ne ?) možda i Tarare te Croatane i druga područja u kojima se nazire hrvatska iskra u svijetu, a ako u to uključimo i uvjetno rečeno postavke Nacionalnog rodoslovlja (o čemu je moja malenkost već više puta pisala)pa tako možda stvorimo i potku za dobivanje novca iz EU-fondova na takvim temama, kako su to izvrsno iskoristili Irci pri svom ulasku u Europsku uniju! Pokretač svemu, izvrsno bi bilo, da bude Hrvatski državni arhiv! I to je to!

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.