Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze – izložba u HDA

Hrvatski državni arhiv pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze izložbom "Od države do javnosti: tuberkuloza u fondovima hrvatskog Državnog arhiva i Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti".

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i bit će otvorena 24. ožujka 2014. u Atriju HDA u 12 sati.

Izložbu će otvoriti akademik Marko Pećina, tajnik Razreda za medicinske znanosti HAZU i dr. sc. Vlatka Lemić, ravnateljica HDA.


Hrvatski državni arhiv

Izložba je rezultat suradnje Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskog državnog arhiva. Obje ustanove čuvaju vrijedne i vizualno zanimljive dokumente, fotografije, zdravstveno-prosvjetiteljske poruke i promidžbene filmove koji su korišteni u kampanjama za suzbijanje tuberkuloze. Izložbeni dokumenti dio su fondova uprave i javnih službi arhiva, a uz njih su izložene i različite statističke publikacije iz knjižnice HDA te fotografije iz fototeke HDA. Na izložbi će biti prikazan i film Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Dva brata: film o sušici iz 1931. koji je pohranjen u kinoteci HDA. Sav predstavljeni materijal na jedinstveni način svjedoči o mehanizmima suzbijanja tuberkuloze na razini države, struke i šire javnosti u razdoblju od kraja 19. te tijekom prve polovine 20. stoljeća. Dio eksponata ove izložbe, osobito fotografije i plakati, danas se čuva u Zbirci Ćepulić u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. Od čega su umrli naši preci ptije prije stotinu i više godina – Matične knjige obično vam to neće preciznije reći (češće sam nailazio na dijagnoze "ubio ga grom", "utopio se", "ubo ga bik", "umrla od starosti" i sl. ). Mnogo su pouzdanije bolničke knjige umrlih pacijenata, izvještaji i prilozi u "Liječničkom vjesniku" koji govore o mortalietu od tuberkuloze, epidemijama kolere i sl. Odlične prikaze s tog područja daju radovi od kakvih je i izgrađena ova izložba.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.