Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709. godine

U dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva u ponedjeljak, 18. lipnja 2012. godine u 12,00 sati održat će se predstavljanje najnovijeg izdanja Državnog arhiva u Zadru. Riječ je o monografiji Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709. godine. Drugi dio: Srednji kotar autora Marka Rimca, znanstvenog novaka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Gorana Mladinea, asistenta na Hrvatskom institutu za povijest.

Knjigu čini vjeran prijepis originalnih dokumenata i karata mletačkog katastra nastalog prije 300 godina. Svi dokumenti i karte čuvaju se u Državnom arhivu u Zadru. Izvorni mletački katastar obuhvaća područje Donjeg, Srednjeg i Gornjeg kotara. Dokumenti i karte preostalog, Gornjeg kotara, bit će objavljeni u trećem svesku monografije.

Dokumenti zastupljeni u ovoj knjizi govore o cjelokupnoj slici Dalmacije s početka 18. stoljeća, nakon odlaska Osmanlija iz zaleđa dalmatinskih gradova. Nastali su kao posljedica nastojanja mletačkih vlasti da urede zemljišne odnose na područjima koja su stekli mirovnim sporazumima s Osmanlijama u ratovima 17. i 18. stoljeća. Pred povjesničarima tek predstoji istraživanje i interpretiranje brojnih podataka iznesenih u knjizi.

O knjizi će govoriti dr.sc. Hrvoje Petrić, mr.sc. Mirjana Jurić, viša arhivistica u HDA te sami autori.

Napomena: U ranijim objavama pisali smo o prvom dijelu knjige: Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709.godine – Prvi dio: Donji Kotar.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.