Međunarodni dan arhiva – 11. lipnja 2012.

Hrvatski državni arhiv (HDA) i ove godine obilježava Međunarodni dan arhiva sa željom da potakne i razvije svijest javnosti o arhivskom gradivu kao jedinstvenoj kulturnoj baštini. Ovogodišnja zajednička tema kojom se hrvatske arhivska zajednica predstavlja javnosti je Fotografija kao dokument vremena.

U Atriju HDA u ponedjeljak, 11. lipnja u 13,00 sati održat će se otvorenje izložbe Fotografija dokument vremena – Pogreb Stjepana Radića kamerama zagrebačkih fotografa. Na izloženim fotografijama bit će predstavljen pogreb Stjepana Radića pogledom zagrebačkih fotografa i fotoamatera Antonije Kulčar (atelje Tonka), Ljudevita Griesbacha, Rudolfa Firšta, Gjorgia Gruzinceva, Vinka Neugebauera i Mirka Sagraka. Unatoč subjektivnom pristupu fotografi su stvorili realistični dokument ljudi, prostora i vremena.

Posjetitelji Arhiva od 16,00 do 20,00 sati u Profesorskoj čitaonici mogu sudjelovati u radionici Povijesni fotografski procesi – identifikacija, obrada i zaštita. Na radionici će biti govora o povijesti fotografskih tehnika, pravilnom rukovanju fotografijama te zaštiti i čuvanju fotografija. Polaznici radionice će moći prepoznavati i identificirati fotografije uz pomoć stereo i digitalnog mikroskopa. Istovremeno će u Velikoj čitaonici biti izložene neke od najzanimljivijih snimaka nastalih u periodu od 1856. do 1905. godine, a koje se čuvaju u HDA.

U Katalozima HDA u 17,00 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film Svjedočanstvo Vjekoslava Kralja – jednog od posljednjih preživjelih hrvatskih Argonauta 20. stoljeća povjesničara Vladimira Brnardića, urednika TV kalendara, kultne emisije HRT-a. Dokumentarni film se nastavlja na nedavno objavljenju knjigu HDA Hrvatski Argonauti 20. stoljeća – Povijest Hrvatske pomorske legije na Crnom moru 1941. – 1944. O filmu će govoriti Vladimir Brnardić i Vjekoslav Kralj jedan od posljednjih preživjelih pripadnika Hrvatskog pomorskog odjela na Crnom moru.

Posjetitelji Arhiva također će moći od 14,00 do 20,00 sati u Atriju nabaviti izdanja HDA po prigodnim cijenama kao i posjetiti novootvorenu Suvenirnicu s bogatom ponudom replika arhivskoga gradiva.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana arhiva rodila se još početkom novog stoljeća. Na XV. Kongresu u Beču 2004. sudionici su usvojili rezoluciju o osnivanju Međunarodnog dana arhiva koji bi se održavao svake godine 09. lipnja, na dan osnutka ICA-e (Međunarodno arhivsko vijeće). Prošlo je još nekoliko godina, prije nego li je 09. lipnja 2008. prvi put obilježen Međunarodni dan arhiva.

Veselimo se Vašem dolasku!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.