prezime Dragović

Početna Forum Prezimena prezime Dragović

 • This topic is empty.
Gledate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
 • Objavio
  Postovi
 • #8391 Reply
  Dragović
  Guest

  Ja se prezivam Dragović,iz Dalmacije sam,selo Sonković kod Šibenika.

  Uspela sam da saznam da su Dragovići ustvari došli iz Crne Gore,u našoj kući smo u temelju našli kamen na kome je uklesana 1899 god. ali ne uspevamo da složimo sve kockice.Da li mi možete reći :kada su u stvari došli u Dalmaciju?

  Negde se pominje da su došli kad je bila Velika seoba srba.Znamo da su došla tri brata-od toga dva su se nastanila u Sonkoviću,a jedan u Pavasovićima.

  Hvala unapred

  #12779 Reply
  assad
  Guest

  nije istina da su iskljucivo iz crne gore, tako da si mozda i iz dalmacije. dragovici su iz boke kotorske i dalmatinskog zaljeva, te imas onih koji su primili katolicku i koji su primili pravoslavnu vjeru. ako preciziras vjeru, moci cu ti tocnije reci

  #12914 Reply
  Ivana
  Guest

  Dragovići su Srbi, došli iz Crne Gore. Naseljavaju Dalmaciju i dio je pokatoličen. Odtuda Dragovići Hrvati. Podrijetlom su Crnogorci odnosno Primorski Srbi.

  #13598 Reply
  BiH
  Guest

  Prezime Dragovic nose i Muslimani u Bosni i Hercegovini.
  Ja sam jedan od Dragovica Islamske vjeroispovijesti,
  Ja znam da je moj predak iz dansanjeg Herce novog,Koja je bila vijekovima Bosanska teritorija ,sve dok Ruski car nije dao Crnogorcima taj dio,Cuj jEBENI RUS DIJELI MOJU DJEDOVINU,i onaj smrad Pucar stari,jebo mater svoju komunjarsku
  Ali necemo o tome sada, On se zvao Zigfrid Dragovic.Bio je u Mletackoj ratnoj mornarici kao admiral,Sve do jedne morske bitke na Jadranu sa Turskom flotom,Gdje su Mletci popusili i moj predak bio zaroblje,Zbog hrabrosti i umijeca Turci ga nisu pogubili,dali su mu mogucnost da bude u Turskoj ratnoj floti,Tako je Zigfrid zavrsio u Istanbulu ,prihvatio Islam,ozeni Bosansku kcerku nekog Hajdar pase koji je takodzer Bio Bosanski veleposjednik prije nego sto su Turci zauzeli Bosnu,I od toga Zigfrida Unuk Mihrem se vraca u Bosnu kao Kapetan u janicarskim jedinicama poslije povratka sa bojista u Madzarskoj,,zeni se sa Melanijom iz Blagaja(normalno ona prihvaca Islam) i ime Zahira i taj janicarski komadant dobija posijed izmedzu Visegrada i Gorazda,postaje zemljoposijednik, i on ponovno dodaje svoje pradjedovsko prezime Mihrem Beg Hüseyin Dragovic .Samo da naglasim da je u to vrijeme istocna Bosna bila vise od 50% katolika ,mnogo porodica iz Dalmacije poslije gladnih godina u Dalmaciji, preseljavaju se u Istocnu Bosnu i tjekom vremena postaju Muslimani.a neke Dalmtinske porodice se vracaju u sjevernu Dalmaciju,jos da dodam da ima neko selo Dragovici u okolini Gorazda i da je pola sela bilo Muslimani pola Srbi,neznam koje je porijeklo tih plemena,i odakle su dosli,Mozda su im pretci bili kmetovi tom mom pretku,pa su i prezime zadrzali.U to nisam siguran

  #14263 Reply
  Dragovic
  Guest

  Imate sve u knjizi poreklo Praščevića.

  #14270 Reply
  gagula
  Guest

  Nije lose Bih da znas svoje korene,da smo rodjaci,blizi smo ti nego neki tamo Husein iz Carigrada,a to sto su tvoji prodali veru za veceru nemoj da te progoni nisi ti to uradio,bitno je da znas ko si i sta si,a sad vera treba da nas spaja a ne rastavlja. budi ono sto jesi…

  #15431 Reply
  Zoran
  Guest

  Zoran Dragovic
  Porjeklom iz BH tacnije Dobro Polje (opstina Kalinovik)
  Djed i pra djed rodeni u Dobrom polju pra djed roden 1890

  #15891 Reply
  Petar
  Guest

  Postovani, ja poticem od Dragovica iz Crne Gore!
  I u ovoj poruci cu pokusati da vam priblizim istoriju samog nastanka prezimena „Dragovic“.
  -Dragovici su ogranak od Dulovica od kojih su se odvojili krajem XVIII – vijeka. Ovo prezime su uzeli po Dragu Radisavljevu unuka Jovana Duleva. Najsrodniji su sa Mijatovicima, jer oni poticu od Draga.
  Djeda Mijata,serdar Mileta bio je sin Draga Radisavljeva, rodonacelnika bratsva Dragovica.
  Ogranak Dulovica, nazvan Vidici,potomci su Stanise Mijuskova rodjenog brata serdara Mijata.
  .. Drago je imao tri sina: Miletu, Milutina i Todora. Od Milete su Mijatovici sa ogrankom Vidici, a svi ostali Dragovici su od Dragovog sina Milutina, jer se treci sin Todor Dragov preselio u Srbiju i o njegovom potomstvu se malo zna. Po svemu izgleda da su njegovi potomci promijenili prezime.
  *Posveticu se sada malo na Milutina, i samim time su moji nastavili njegovu lozu. Ali ne bih da idem u detalje, vec cu uopsteno reci istoriju njega i njegovog blizeg potomstva.
  – Milutin je imao cetiri sina: Tomasa, Savu, Nikodima i Raka. Rako se odselio u Srbiju i njegovi potomci zive u Cajetini i Kremnoj. Tomas je cuveni Gornjomoracki junak koji je 1795 godine ubio na na Ratnji Zuka Paripovica Turskog barjaktara, kada je sa Niksickim Turcima palio Gornju Moracu. Njegova zena Plana koju je Njegos nazvao “ Srpska Klorinda“, skinula je oruzije sa Paripovica i sa njim ubila jos jednog Turcina, te je pobegla preko Morace u Starče. Ona je bila od bratstva Krkovica iz Gornje Morace.
  – Nikodim je bio Iguman u manastiru Moraci i bio je znacajna licnost u oslobodilackoj borbi Moracana od Turskih osvajaca. Cuveno je njegovo pismo gurvenandu Radonjicu, gdje ga moli za pomoc u borbi protiv Turaka. Na kraju pisma kaze: “ Imamo 300 brkovah i glava Tusrkih,ako zapovijedis da ti ih donesemo,no i Bogu sva sirotinja i o tome vratu. A mi ponovo Boziji i tvoji, nemoj da smo vragu za radost, i podrzao te Bog u zdravlju i gospodstvu“ !!! Pismo je napisao i istog dana poslao. “ 15 avgusta 1789 godine. Sa potpisom, “ Vas ponizni Iguman Nikodim.. td da ne duzim. Iste godine je pao navedeni broj Turskih glava. Kada su na Crkvine Rovcani i Moracani potukli cijelu sultanovu vojsku.
  ..Dragi moji, ovo je dio potomstva Dragovica. I da potvrdim da su Dragovici nastali u Moraci, dje i samo mjesto ima naziv “ Polje Dragovica.
  Naravno primijetio sam da pricate o Krsnoj slavi.
  Potrudicu se da vam u kratkoj prici dam odgovor.
  …Dragovici su slavili 9 Januar, Sveti Stefan, gdje tokom znacajne bitke sa turcima dolaze do toga da ubiju zmacajnog vazala njihove vojske. I zbog krvne osvete u to doba gdje su Turci silni trazile plemena po Slavi i prezimenu. Dragovici odluce da promijene krstno ime za 31 oktombar, Sveti Luka ( Lucindan).
  Dragi moji, nadam se da sam uspio da vam pomognem malo. I znajte da su ovi podaci iz originalnih spisa. Puno pozdrava za sve Dragovice. Hvala.

  #15977 Reply
  Slađa
  Guest

  Poštovani prezimenjaci, Ja sam Dragović iz Hercegovine i da odgovorim Petru mi slavimo Svetog Đorđa.Znači Dragovići iz Hercegovine su sasvim nešto drugo, druga porodica sa drugim korjenima.Našla sam podatak da Dragovići iz Hercegovine potiču od Keltskog plemene koje je živjelo na obali Ohridskog jezera.Dolaskom Slovena asimiliraju se i kasnije sa Sorabima dolaze u Crnu Goru, pa potom u Hercegovinu pod plemenskim imenom Dragoviti. Inače jedina smo porodica koja je zadržala korjen plemenskog imena Drago, na staroslovenskom Sin Zmaja. Eto toliko od mene i pozdrav svim Dragovićima!!!

  #16433 Reply
  Dobrsko Niko
  Guest

  Otac dragovica je Drago. Njegov Otac Vasilije i Sutan je vasilijev otac. A za sve ostale dragovice nemam pojma.

  Vasojevici su isto nasi i bio je kapitan u tursku armiju… Citaj te gorski vijenac.

  I slazem se da srpski carovi sto su bilo u rusiju da su govna, izdajice i tako se svako protiv njih okrenuo.

  Jesmo kelti Ali kelt samo znaci krsten Pejo. Usmo hteli Ove posrane vjere. Pa smo u sebe rijeci govorili. U oca sina i naseg svetog duha. To samo Arian veke. Kelt znaci lek. SLOVO T je simbol protestatiske vjere. Kel je Lek. Mnogo lako.

  ROMANOV I PETROV I PETROVIC SU UBILI NAS U RUSKO JAPANSKI RAT. RUKE PETROV SU UBILI ZAVEZANU BRACU.

  SKIDAJTE IKONE ROMANOV IZ SVAKE CRKVE.

  STAVITE NAM BRATA NIKOLA TESLA U MJESTO.

  TO JE TO.

  MI SMO OD JEFAT

  #16713 Reply
  Vesna
  Guest

  Zdravo!
  Ja istrazujem poreklo svog plemena, Dragovica. Jedan decak od 7 godina stigao je sa majkom 1804. sa Pestera u Sumadiju.Zvao se Radovan. Krsna slava Djurdjevdan. Imate li neka saznanja o njima pre 1804.?

  #16851 Reply
  Nikola Pejanović
  Guest

  Napravio sam grupu na Facebook. Dobro dosli. Bilo bi mi drago da skupim vise nas da spojimo nase porijeklo. På će to biti sva istina pokrađena srba.

  Baš sam počeo da pravim grupu.

  Facebook: Sačuvana istorija prvog Srba.

  Objasnit ću vam sve sto znam.

  Ajmo da složimo to što nam fali.

  #16870 Reply
  Marko
  Guest

  Ja nisam Dragovic, ali pouzdano znam da je to jedna od nasih najstrijih familija i da su davali vojvode Aleksandru Makedonskom!

  #17373 Reply
  Ilijana
  Guest

  Tek sad odgovaram..
  Dragovići iz Sonkovića su pravoslavni (bar jos neki), slavimo sv. Nikolu

  #17578 Reply
  N D
  Guest

  Pozdrav moj muz je Dragovic poreklo Golija, slavi sv Aleksandra Nevskog, da li ima Jos neko od Dragovic a da slavi ovu slavu. Pozz

Gledate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 18)
Odgovor na: prezime Dragović
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">