Predavanje “Od Harauvatiye do Horvatske”

Članovi Hrvatskog rodoslovnog društva koji djeluju kao “Grupa 5” nastavljaju sa serijom predavanja u Hrvatskom državnom arhivu o svojim iskustvima na rodoslovnim istraživanjima. Četvrto predavanje održat će se u srijedu, 18. ožujka 2015. godine, u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu. Predavanje pod nazivom “Od Harauvatiye do Horvatske” održat će Drago Hmelina.

Svjedoci

O podrijetlu naših predaka u Hrvatskom zagorju možemo pokušati spoznati preko brojnih hipoteza i legendi o podrijetlu Hrvata. Autor izdvaja tri hipoteze: perzijsku, slavensku (od stoljeća sedmog) i autohtonu (od navek svoji na svom). Prve dvije hipoteze nastale su na osnovu znanstvenih spoznaja dostupnih prije otkrića strukture DNK. Otkrićem “Božjeg rukopisa” znanost prodire do prvih tragova Homo sapiensa.

Nastankom pisma možemo pratiti u rijetkim sačuvanim vrelima duhovni uspon i razmišljanja predaka, a preko crteža i slika svakodnevni život.

Gordana Hmelina

je polaznica 5. generacije radionice "Za svojim korijenima" i koordinatorica druženja grupe 5/2009 u Sesvetama. Istražuje porijeklo svojih predaka iz Međimurja (obitelji Zebec) i Bjelovara (obitelji Popović).

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.