Dragutin Pavličević o kućnim zadrugama

U utorak, 30. rujna 2008. u Opatičkoj 16 s početkom u 18 sati povjesničar prof. dr. Dragutin Pavličević održat će predavanje na temu kućnih zadruga u Hrvatskoj s posebnim osvrtom o njihovim diobama u 19.i 20. stoljeću.

Tema je vrlo zanimljiva s obzirom na to da dokumenti o diobama mogu poslužiti za rodoslovna istraživanja.

Dragutin Pavličević rođen je 15. siječnja 1932. u Luki Krmpotskoj kod Novog Vinodolskog. Odrastao je u Pleternici gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Požegi. Studirao je povijest i hrvatski jezik u Zagrebu, diplomirao je povijest u Beogradu. Magistrirao je (1970.) i doktorirao (1976.) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Danas je znanstveni savjetnik u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu i predavač je na Hrvatskim studijima. Prvi je magistar povijesti u Hrvatskoj, utemeljitelj Instituta za hrvatsku povijest u Zagrebu (1971.), te pokretač Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu (1993.).

Autor je brojnih knjiga i drugih historiografskih radova koji obrađuju povijest Hrvata. Njegova knjiga “Povijest Hrvatske” doživjela je već četvrto dopunjeno izdanje i prevedena je na nekoliko svjetskih jezika.

Izvor: Wikipedia, Braća Hrvatskog zmaja

Darko Lacković

bavi se između ostaloga i istraživanjem gospodarske i socijalne povijesti područja Marije Bistrice. U istraživanju, osim svoga prezimena skupio je i pripadnike preko 3000 drugih prezimena. Obrađuje mahom prezimena župe Marija Bistrica s kraja 15. stoljeća do danas, ali se dotiče i ostalih zagorskih i zagrebačkih župa pa i šire. Do sada je u svom istraživanju obuhvatio preko 28500 osoba iz zemlje i inozemstva, istražujući od najmlađih osoba prema prošlosti po muškoj i ženskoj strani svih predaka te vraćanjem, od najstarijih zabilježenih predaka prema sadašnjosti.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. michael kühr says:

    molim adressu profesora Pavlicevica, zbog informacije i pitanja o pozeskoj kotlini, na pr. o selu buk.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.