Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja 2013.

U subotu, 18. svibnja 2013. muzeji i srodne baštinske ustanove u cijelome svijetu otvorit će svoja vrata obilježavajući Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja. Hrvatski državni arhiv, već tradicionalno, svojim programima se priključuje ovoj manifestaciji. Hrvatski muzeji sudjeluju u manifestaciji Europska noć muzeja s ciljem približavanja publici izvan granica Hrvatske te pripadanja europskoj kulturnoj sceni. Ovo je prilika da ulazak Hrvatske u Europsku uniju obilježimo ovim vrijednim kulturnim događanjima posvećenim muzejima i muzejskoj struci.


Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, Zagreb

U atriju Hrvatskog državnog arhiva bit će izložena restaurirana kamera i zaštitna kutija . Na info stupu prikazana je prezentacija o restauriranju Laforestove kamere te CD Franz Thiard de Laforest: ALBUM VON DALMATIEN na kojem se nalaze fotografije snimljene između 1866. i 1898. godine, povijest nastanka Albuma, biografija autora te opis Zbirke fotografija obitelji Laforest koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu. Na CD-u se nalaze i osnovne informacije o HDA te o Fototeci HDA u kojoj se čuva fotografsko gradivo značajno za hrvatsku povijest. Igor Kozjak, konzervator-restaurator u Središnjem odjelu za konzervaciju i restauraciju HDA ispričat će priču o restauriranju kamere i zaštitne kutije.

Franz Thiard de Laforest (1838.-1911.) bio je fotograf i pisac koji je krajem 19. stoljeća djelovao na području Dalmacije. Njegovi nasljednici poklonili su Hrvatskom državnom arhivu 2005. godine njegove radove i kameru koja je uz pomoć Adris grupe nedavno obnovljena u Središnjem laboratoriju za restauraciju i konzervaciju HDA.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću u HDA doprinesete promociji hrvatske baštine, a ujedno i uspjehu Međunarodnog dana i Europske noći muzeja.

Posjetitelji će moći razgledati reprezentativne prostore HDA te kupiti CD Franz Thiard de Laforest: ALBUM VON DALMATIEN kao i ostale suvenire i izdanja HDA po prigodnim cijenama u našoj suvenirnici.

Veselimo se Vašem dolasku!

Ivanka Rebrović

Istražuje pretke u Samoboru, Jaski, Ribniku, Karlovcu i Zagrebu – župu svetog Marka. Pregledala je 3. ogulinsku pukovniju, koja se nalazi na mikrofilmovima u Arhivu, a sad istražuje mjesto Tounj kraj Ogulina.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.