S nastavka konstituirajuće sjednice Upravnog odbora

Na poziv predsjednika Upravnog odbora HRD-a g. Marka Rimca, u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine održan je nastavak prve sjednice UO-a u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva. Sjednica je započela u 16:15 sati, a završena je oko 18:00 sati.

Sjednicu je otvorio g. Marko Rimac, pozdravio prisutne te predložio dnevni red:

 1. Osvrt na prvi dio sjednice održane u četvrtak, 4. lipnja 2009. g.
 2. Predlaganje članova uredništva za Glasilo br. 5, poziv članstvu na suradnju
 3. Predlaganje članova uredništva časopisa „Rodoslovlje“, poziv članstvu na suradnju
 4. Predlaganje projekata za finaciranje od strane:
  • Ministarstva kulture: (informatizacija Društva, „Rodoslovlje“ jedan svezak.)
  • Grada Zagreba („Rodoslovlje“ jedan svezak)
 5. Tijek priprema za jesenske aktivnosti (zaostala članarina, primopredaje, izrada pravilnika, distribucija časopisa „Rodoslovlje“, tribine, informatičko usvavršavanje, izlet u Valpovštinu)
 6. Razno

Dnevni red jednoglasno je prihvaćen.

Ad. 1.

Prihvaćen je Zapisnik s prvog dijela sjednice odražane 4. lipnja 2009. g. uz napomenu da je zbog statutarnih zapreka izbor povjerenika ništavan. G. Rimac predlaže rješenje Pravilnikom. G. Meze obavještava da su u međuvremenu kostitituirana i druga tijela društva. Za predsjednicu Nazornog odbora izabrana je gđa. Paula Fabinger-Orešković, a za predsjednika Suda časti g. Darko Lacković.

Ad. 2.

Za članove uredništva Glasila HRD-a predloženi su:

 1. Drago Brajdić – zamjenik urednika
 2. Želimir Mateljan
 3. Marko Rimac – glavni i odgovorni urednik
 4. Ivanka Rebrović

Predloženo uredništvo verificirat će se nakon dobivanja suglasnosti gđe. Rebrović i g. Mateljana. Treba uputiti poziv članstvu da zainteresirani počnu pripremati priloge (sadržaj sličan onom u broju 4) koje treba dostaviti na adresu: ileka_rimac@yahoo.com ili Marko Rimac, glavni i odgovorni urednik, Čakovečka 12, 10360 Sesvete.

Ad. 3.

Za članove uredništva časopisa „Rodoslovlje“predloženi su:

 • dr.sc. Stjepan Čosić,
 • Stipe Kljajić – vanjski član uredništva,
 • Marko Rimac – glavni i odgovorni urednik,
 • akademik prof. dr. sc. Petar Strčić,
 • Ivan Žolo – zamjenik glavnog urednika.

Predloženo uredništvo verificirat će se nakon dobivanja suglasnosti g. Ćosića, g. Strčića i g. Kljajića. G. Rimac predlaže da se radi održavanja kontinuiteta godišta sljedeći svezak „Rodoslovlja“ izada kao dvobroj (2 i 3), da do daljnjeg koncept bude tematski, npr. da broj 2 i 3 bude posvećen rodoslovnim istraživanjima u Slavoniji. Ako se osigura financijska pomoć Grada i Ministarstva kulture treba ubrzati izdavanje daljih svezaka. Poziv za suradnju uputiti na adresu kao pod Ad. 2.

Ad. 4.

Gđa. P. Fabinger-Orešković prezentirala je prijavnicu za program javnih potreba grada Zagreba za 2010. godinu, ukazala na kratkoću rokova i dala korisne sugestije za popunjavanje prijavnica. G. Meze prezentitao je prijavnicu Ministarstva kulture i iznio prijedlog članice gđe. Ane Brkić da se kod grada natječe za projekt sljedećeg sveska časopisa „Rodoslovlje“ (br. 2 i 3), a kod ministarstva za projekte: prekosljedeći broj istog časopisa i informatizacija društva odnosno nabavke računalne opreme. Ove prijedloge i pokušaje treba uskladiti s individualnim naporima gđe. Rebrović na tom polju.

Ad.5.

Ukratko:

 • G. Meze prezentirao koncept pisma članstvu za uplatu zaostale članarine. Potrebno je pribaviti pregled dužnika za članarinu i prvi svezak „Rodoslovlja“ te može započeti sa slanjem pisama.
 • U organiziranju primopredaja nema pomaka
 • U izradi pravilnika nema pomaka
 • G. Meze priložio pregled distribucije 23 primjerka časopisa „Rodoslovlje“ za koje se svojevremeno zadužio
 • G. Meze predstavio prijedlog tema, autora te osoba za kontak s autorima koji je izradila gđa Ana Brkić. Za početak jeseskih susreta osigurana jedna prezentacija i jedno predavanje.
 • U pripremi programa informatičkog usavršavanja zastoj radi godišnjih odmora aktivista
 • Izlet u Valpovštinu prema preliminarnoj ponudi lokalne agencije: nepraktično je organizirati autobusni prijevoz iz Valpova te to moramo sami. Ručak od juhe do deserta – 58,00 kn, večera isto tako, noćenje s doručkom 1/2 i 1/3 – 235,00 kn. Osim suhoparnog razledavanja nude i zanimljivi „doživljaj“ „Staro je novo“, opisno, kuća u susjednom selu iz 1879 g., prijem kod domaćina, domaća hrana (uključuje i čvarke), pjesma i svirka, povijest obitelji – zadruge, domaće životinje, jahanje, lokalni suveniri…, dodatnih 50, 00 kn, a ponuda se može i proširiti.

Ad. 6.

Sljedeća sjednica zakazana je za četvrtak, 10. rujna 2009. u 16:30 sati u prostorima HDA.

Zagreb, 4. srpnja 2009. 

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.