Saga o Paverima

Članovi Hrvatskog rodoslovnog društva koji djeluju kao “Grupa 5” nastavljaju u Hrvatskom državnom arhivu sa serijom predavanja o svojim iskustvima na rodoslovnim istraživanjima. Četvrto predavanje održat će se u srijedu, 18. veljače 2015. godine, u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21 u Zagrebu. Predavanje pod nazivom “Saga o Paverima” održat će gospodin Mladen Paver.

paver

Na predavanju će biti ispričana povijest obitelji Paver od vremena Frankopana iz 1665. godine kada su počeli dolaziti u Čabar rudari iz austrijskog Eisenerza. U jednom zapisniku od 26. lipnja 1673. možemo otkriti i imena 204 radnika čabarskog rudnika i željezare. U zapisniku se razabiru prezimena saskih rudara, a među njima je i Martin Paur koji je čak dobio posebnu nagradu za marljivo istraživanje srebrne rude. Životni put je kasnije Pavere iz Čabra doveo u Drvar gdje su radili u drvnoj industriji koja se u Drvaru počela razvijati poslije 1893. godine.

Gordana Hmelina

je polaznica 5. generacije radionice "Za svojim korijenima" i koordinatorica druženja grupe 5/2009 u Sesvetama. Istražuje porijeklo svojih predaka iz Međimurja (obitelji Zebec) i Bjelovara (obitelji Popović).

Možda vam se svidi

2 komentara

  1. Mladen says:

    Pozdravljeni!
    Ovaj članak me jako uzbudio. Moj otac je iz blizine Čabra. Prezime Janeš. Kad sam provjeravao moj DNA po očevoj strani dobio sam od instituta informaciju da je R1b haplogrupa odnosno zapadnoeuropska. Nekako to povezujem sa ovom pričom o rudarima i ostalim radnicima koji su došli iz zapadne europe v Čabar. Vjerujte da sam šokiran informacijom koju sam pročitao. Hvala istraživačima! Pozdrav Mladen

  2. mladen paver says:

    O rudarima iz Europe u Gorskom kotaru može se više naći u knjizi Ante Burića “ovijesna antroponimija Gorskog Kotara” i u zborniku “Gorski kotar” (Delnice, 1980)

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.