Obilježavanje 130 godina bune seljaka u Mariji Bistrici

U subotu, 31.kolovoza s početkom u 19 sati, u Mariji Bistrici na Trgu Pape Ivana Pavla II, održat će se prigodna svečanost u povodu 130. godišnjice bistričke bune.

Naime, dana 26. kolovoza 1883. pobunili su se domaći seljaci protiv lokalne i državne vlasti, što je izraslo u izgrede i napade na općinske i županijske dužnosnike a koji u konačnici nisu prošli niti bez ljudskih žrtava i sudskoga epiloga.

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju obilježavanju toga važnog događaja iz bistričke povijesti.

Nakon male svečanosti, u Domu kulture, kratko predavanje održat će član Hrvatskog rodoslovnog društva "Pavao Ritter Vitezović" mr. sc. Darko Lacković, istraživač lokalne povijesti. U svom će se predavanju osvrnuti na stvarne sudionike i okolnosti pobune, među kojima su i preci brojnih današnjih žitelja bistričkoga kraja.


Marija Bistrica

Izvor: Radio Marija Bistrica

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.