Pismo čitateljice: u potrazi za Tomom Provićem

Početkom mjeseca dobili smo pismo naše čitateljice u kojem moli za pomoć. Uz njenu suglasnost, objavljujemo ga u cijelosti uz minimalne korekcije, kao molbu za pomoć, ali i kao poticaj da nam se javite sa sličnim pričama.

Poštovani,

moja se priča zasigurno ne razlikuje puno od mnogih amaterskih pokušaja u istraživanju porodičnog stabla ali je svakako osnova razumijevanja moje potrebe za vašom pomoći. Iako po dužini ova priča spada u domenu pripovijetke, duboko se nadam da ćete imati strpljenja za mene.

Nekako sa godinama, valjda, ljudi se osvrću na svoju prošlost i porijeklo pa je tako, prije nekoliko godina, sa početkom umirovljeničkih dana, iz očevih usta izašla porodična priča koja koja mi se učinila jako zanimljivom a onda se pretvorila u niz pitanja i početak istraživanja korijena. Ni slutila nisam da će se sve to pretvoriti u opsesiju i to ponajviše vezanu za jednog člana porodice, pradjeda.

Moja je porodica, sa tatine strane, iz Podravine – iz Pitomače. Baku i djeda sam poznavala, ali nažalost vrlo kratko i vrlo rijetko jer nismo živjeli u istom mjestu, a i moj tata je najmlađe dijete svojih roditelja. Bila je to vrlo siromašna i pobožna porodica.

Baka je rođena 1913., kao drugo dijete, od majke Bare i oca Tome. Oca nikada nije upoznala, kao ni njezin stariji brat. Tomo je otišao u Ameriku i nikada se više nije vratio.

Tomina žena Bara bila je ostavljena s troje male djece na pragu Prvog svjetskog rata. Priča se da je Tomo slao pisma iz Amerike tražeći u njima da mu Bara pošalje slike djece, a ona bi djecu odvela fotografu, slikala ih, odrezala bi im glave na slici, a dio sa nogama poslala Tomi. Pa, recimo da je bila ljuta na Tomu.

No, kontakt s Tomom nije prekinut jer je mojoj baki Jeli poslao vjenčanicu za njenu udaju 1929. O Tomi se nije govorilo u porodici, ali je evidentno da su neke veze postojale. Zadnji dio priče započinje sa dolaskom advokata iz Zagreba. Negdje između 1930. i 1935. advokati su stigli u kuću moje prabake sa zahtjevom da potpiše “neke papire” vezane uz Tomu. O čemu se tu radilo nikome do dana današnjeg nije baš najjasnije, mada naslućujem da je riječ o Tominoj smrti jer je prabaka u vrijeme svoje smrti 1936. upisana kao udovica. Ali zašto advokati? Bilo kako bilo, prabaku su savjetovali da “ni’š ne potpisuje jer buju advokati to tak i tak sve pojeli”. I tako se završava priča o Tomi kojem se ne zna ni godina, ni mjesto smrti, a ponajmanje grob.

Kako su svi moji svjedoci tog vremena već odavno na drugom svijetu, fascinirana pričom prvo sam se dala na Internet da vidim što će reći “svemoćni” Google na ime Tomo Prović. I zaista, ime se pojavilo u manifestu Ellis Islanda, ali na moje veliko iznenađenje, ne jednom, već dva puta. Tako sam saznala da je Tomo prvi puta uplovio u luku New Yorka iz Southamptona u ožujku 1910. godine, iste one kada mu se rodilo prvo dijete. Drugi je put stigao u New York iz Liverpoola u listopadu 1913. godine kad je rođena moja baka.

Naravno, odmah je uslijedilo pitanje – što je sa trećim djetetom koje je rođeno 1914. Je li mu Tomo otac? Jednostavna matematika, a kasnije i izvod iz matične knjige rođenih potvrdili su da je Tomo otac i trećeg djeteta.

Tomo je svoje ime preinačio u Tom Provich i kao takvo se pojavio u popisu stanovništva 1920. u Pensilvaniji, a zatim i u popisu za 1930. u državi Ohio. Svi ti dokumenti ne odaju previše, osim činjenica da je bio radnik i da se uvijek upisivao kao oženjen. Poslije te godine njegovo se ime više nigdje ne pojavljuje, niti u SAD, a još manje u Hrvatskoj.

Pomoć! Gdje da ga tražim?

Ako je istinita ona priča o dolasku advokata, to bi onda značilo da postoji neki pisani trag vezan za njegovo ime u nekom arhivu. Ali kojem? Pravosuđa? Ili pak s obzirom na to da je umro kao strani državljanin, Ministarstvo vanjskih poslova matične zemlje? Čini mi se da je to razdoblje Kraljevine Jugoslavije, ako ne griješim… Ili možda neki arhiv pošte?

Sve su ovo pitanja koja mi već godinama predstavljaju nepremostivu zapreku i tjeraju me da gotovo svakodnevno prelistam desetine stranica na Internetu u nadi da ću u nekoj od njih pronaći putokaz. Do sada bezuspješno. Stoga vas najljubaznije molim da mi pomognete u vidu savjeta. Neizmjerna mi je želja da iza imena Tomo Prović (6. 12. 1886. – ?) ovaj upitnik zamijenim jednom lijepom godinom.

Zahvalna na vašem vremenu,

Olgica Ognjanović Međurečan

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

2 komentara

  1. Ozren Čulić says:

    neznam da li je gđa. Olgica Ognjanović Međurečan gledala i vojnu arhivu uglavnom savjet pogledati vojnu arhivu od Amerike od pojedine države npr. Ohio ili ukoliko se vratio u Hrvatsku pa onda popis austrijske vojske možda dade kakvi trag, mislin da je bi mobiliziran i da je velika vjerovatnost da je i poginuo ako ne za vrijeme 1 onda za vrijem 2 svjetskog rata, s obzirom da je navedeno da se posli 1930. njegovo ime ne spominje više i da se nije nikad vratio nazad u Hrvatsku, no također je poželjno tražiti i po današnjem prezimenu ukoliko ima kakvi potomak koji nosi danas isto prezime pa unazad, počevši recimo npr od mjesta gdje se zadnji put njegovo ime i spominje što znači od države Ohio pa do Pensilvaniji što nije uvjetovano, također jedan podatak iz gospođinog pisma koji mi je skrenuo pozornost a logično je, kaže da se uvik svugdi poptisivao da je oženjen (u popisu stanovništva) a podatak da je napustio njenu prabaku koja je poslije upisana 1936 kao udovica (običaj je bilo onda ukoliko su osobe bile rastavljene zbog kako bi se reklo obraza obitelji onda pisalo da je osoba udovac/ udovica a ne rastavljen-a), moguće je da se Tomo ponovno oženio sa amerikankom i imao drugi brak, te zbog toga i piše da je oženjen u popisu stanovništva, nadam se da će ova smjernica biti od pomoći, nevezano za ovo plus spominju se advokati prije svega rekao bi da to nije riječ o potvrdi smrti osobe Tome Provića već da je bilo riječ o potvrdi rastave među njima citiran:” advokati su stigli u kuću moje prabake sa zahtjevom da potpiše “neke papire” vezane uz Tomu. O čemu se tu radilo nikome do dana današnjeg nije baš najjasnije, mada naslućujem da je riječ o Tominoj smrti jer je prabaka u vrijeme svoje smrti 1936. upisana kao udovica.” Inače u to doba su advokati većinom odrađivali ovakve poslove rastave na ovakav način, a zbog čega se o tome kasnije nije pričalo u obitelji to je najvjerovatnije ta tajna koju muči gđa. Olgicu i njezinu obitelj danas o kojoj se nije onda pričalo u obitelji, a što se tiče kad je Tom umro s obzirom na godinu rođenja cca. u ovon rasponu bih rekao da je umro (ili poginuo) 1935-1941, ako se uzme u obzir da su osobe već tada umirale od 40- 60 ak godina. Druga moguća opcija je da je promijenjeno prezime ali u ondašnje vrijeme to su bili tek rijetki slučajevi, možda čak je preuzeo prezime od druge žene ukoliko je imao drugi brak što je vrlo lako moguće, zbog toga bi bilo zgodno pogledati u popisu groblja, a također ukoliko je poznato čega je radnik bio isto može biti od pomoći za pronalaženje tragova.

  2. Ozren Čulić says:

    evo još nešto sam primjetio da se kod izdvadka u Pensilvaniji spominje u jednom zapisu spominje godina rođenja 1896 ( gdje jasno piše da je emigrirao sa 24 godine i da je bio oženjen) a kod Ohio je godina rođenja 1887 ( 43 godine a godina vjenčanja 1920) što odgovara podatku iz gornjeg članka pisma http://www.mocavo.co.uk/1920-United-States-Census/126212/004967715/209#row-9 ovo je izvadak iz Pensilvanije što je vidljivo da nije riječ o istoj osobi s obzirom da je razlika u 9 godina i u oba slučaja su godine emigriranja 1913. a ovo je izvadak iz Ohio http://www.mocavo.co.uk/Tom-Provich-B1887-Bloomfield-Trumbull-Ohio-1930-United-States-Census/01326665793471456718, mislin da se gđa. Olgica zabunila kod ovih podataka pa joj javite…. poistovjećila dvije različite osobe istog imena, jer nemoguće je da je ista osoba rođena 1887 i 1896. Još ako se primjeti jasno se vidi kod koga je bio stanar, e da godina vjenčanja koja je upisana kod drugog izvadka mislin da odgovara, samo iz članka nemožemo viditi da li je to ista godina vjenčanja sa njezinom prabakom, pretpostavljan da nije i da je to ipak godina vjenčanja tj. drugog braka kojeg je Tom Provich lako vjerovatno imao, inače bio je radnik u ciglani

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.