Započela digitalizacija arhivske građe u BiH

S bosanskohercegovačke televizije TV1 prenosimo vijest o početku digitalizacije arhivske građe Historijskog muzeja i Nacionalne biblioteke BiH.

Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa započela je veliki projekt digitalizacije kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne I Hercegovine. Donacijom najsuvremenije namjenske tehnike i programske podrške, digitalizirat će se kulturno-povijesni materijali Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja BiH i dnevne novine Oslobođenje. Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa, u suradnji s organizacijom Family Search iz Amerike, počinje digitalizirati kulturno-povijesno naslijeđe BiH, koje je bilo sustavno uništavano tijekom tri rata u posljednjih sto godina.

“Počeli smo digitalizirati materijale iz Nacionalne biblioteke u siječnju ove godine. Nakon napada na zgradu Predsjedništva u veljači 2014. i katastrofalnog nametnutog požara, naš partner i donator organizacije Family Search složio se da nam pomogne i omogući fondaciji raspolaganje opremom i ekspertizom neophodnom da se proširi obujam rada”, izjavio je dr. James Lyon, povjesničar i osnivač Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa.

tv1
Insert iz priloga

Korištenjem vrhunske digitalne opreme, fotoaparata visoke rezolucije, posebne optike, vlastite programske podrške za fotografiranje i drugih namjenskih dijelova opreme koje bilježe digitalne snimke, spriječit će se dalje propadanje i uništavanje bogate riznice kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.

“Od 11. kolovoza 2014. fondacija proširuje svoj projekt digitalizacije i osim Nacionalne biblioteke uključuje i Historijski muzej BiH i novine Oslobođenje”, dodaje Lyon. Ovaj će projekt omogućiti da cjelokupni digitalizirani materijal bude dostupan na regionalnoj mreži knjižnica. A kad je riječ o digitaliziranim materijalima iz Historijskog muzeja, oni će olakšati pristup povijesnom naslijeđu korisnicima kroz razne izložbe i druge oblike komunikacije.

“Ovim projektom omogućen je početak intenzivnijeg procesa digitalizacije dokumentarnog naslijeđa iz fondova nacionalne i sveučilišne knjižnice BiH, a u knjižničnom smislu podrazumijeva prvu fazu digitalizacije, pretvaranje papira u digitalni oblik", pojašnjava Nadina Grebović – Lendo, koordinatorica projekta digitalizacije za NUBBiH.

Ovakav projekt je od neizmjernog značaja u zemlji u kojoj kulturno-povijesno naslijeđe trune zbog neriješenih pravnih odnosa. Na današnjem predstavljanju projekta istaknuto je i da će se aktivnosti Fondacije proširiti s vremenom i na druge kulturne institucije u BiH.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.