Salon Matice hrvatske: Istraživanje povijesne toponimije i antroponimije Sjeverne Dalmacije

Salon Matice hrvatske poziva na predavanje Kristijana Jurana "Istraživanje povijesne toponimije i antroponimije Sjeverne Dalmacije". Predavanje će se održati u četvrtak, 4. lipnja u 18:30 sati u Dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb.

U predavanju će biti riječi o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti Centra za jadranska onomastička istraživanja Sveučilišta u Zadru te o svrsi i prioritetima onomastičkih istraživanja. Utvrdit će se razlika u pristupu istraživanju povijesne i suvremene toponimije i govoriti o načinu usustavljivanja i predstavljanja povijesne onomastičke građe. Pokušat će se odgovoriti na pitanja o vezi znanstvenoistraživačke metode povijesne demografije i antroponimije i mogućnosti da povijesna antroponomastička građa pridonese istraživanju migracija. Bit će ponajprije riječi o sjevernodalmatinskom prostoru, koji je, iz onomastičke perspektive, najcjelovitije istražen.

Kristijan JuranKristijan Juran rođen je 1974. godine. Povijest i povijest umjetnosti diplomirao je 2000. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru. Godine 2002. na istom fakultetu upisao je poslijediplomski studij, gdje je i doktorirao 2009. s radom pod naslovom "Otok Murter u razdoblju mletačke uprave (1412-1797)".

Od 2004. zaposlen kao znanstveni novak na znanstvenom projektu "Toponimija neistraženih sjevernodalmatinskih otoka i obale" glavnog istraživača dr. sc. Vladimira Skračića, a 2005. primljen je za asistenta u Centru za jadranska onomastička istraživanja na Sveučilištu u Zadru. Od 2007. suradnik je na znanstvenom projektu "Onomastica Adriatica" glavnog istraživača prof. dr. sc. Vladimira Skračića. Na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru drži seminare iz predmeta "Povijesna toponimija Dalmacije" i "Povijesna antroponimija Dalmacije".

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.