UREMOVIĆ, FRKOVIĆ, JOVANOVIĆ, BARIČEVIĆ

Početna Forum Prezimena UREMOVIĆ, FRKOVIĆ, JOVANOVIĆ, BARIČEVIĆ

 • This topic has 4 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 2 months by Pozz.
Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Objavio
  Postovi
 • #8145 Reply
  Mirjana Uremović
  Guest

  Zanima me sve o prezimenima Uremović, Frković, Jovanović i Baričević porijeklom iz Ledenica i Donjeg Zagona kod Novog Vinodolskog. Zahvaljujem na svakoj informaciji.

  #8146 Reply
  pero
  Keymaster

  ja sam baš napisao o prezimenu buneta koje je isto iz ledenica.
  uremoviće i frkoviće poznam. inače sam iz raba. Moj otac je došao ledenica.jednom sam pročitao da su frkovići došli iz like.za uremoviće nisan našo ili pročitao.Ako znaš nešto o bunetama javi!

  #12971 Reply
  Kristina Baričević
  Guest

  Mene zanima ima li tko info. ako postoji grb obitelji Baričević?

  #17076 Reply
  Antonio Uremović
  Guest

  Ono što sam ja istraživao je sljedeće. Sabo Uremović zabilježen 1717. u Perušiću prema matičnim knjigama.

  Prema knjizi S. Pavičića, Seobe i naselja u Lici, Uremovići dolaze u Perušić iz Ledenica, nakon oslobađanja Like od Turaka. Dio porodice se seli iz Perušića u područje Baljevca u Cazinskoj Krajini u 18. stoljeću.

  U članku John P. Kraljić: Povijest Ledenice do godine 1871. piše da Uremovići u Ledenice dolaze u doba turskih ratova negdje u razdoblju od 16. do 17. stoljeća. Postoji legenda da prilikom napada Turaka na Ledenice, jedan je Turčin preživio i njega su krstili i vjenčali s mjesnom ženom i da je tako nastala obitelj Uremović.

  Pavičić kaže u knjizi Seoba i naselja u Lici da stanovništvo Ledenica činili su u to vrijeme ili starinci ili uskoci sa susjednih otoka i sjeverne i srednje Dalmacije. U mjestu se govorilo čakavski kao i u susjednom Senju, gdje je stanovništvo bilo istoga podrijetla. Popis 1618. vojne posade grada Ledenice, ima 18 obitelji. 9 njih je navedeno 1635. (Butković, Jelačić, Špilešić, Ivić, Hrhar, Čulinović, Vukanović, Smolčić, Draginić)

  Uremović znači sin od Urema. Prema knjizi Šimunovića, Urem je arbanaški etik Reme od Romanus (= Romej = Grk, Vlah, Bizantinac). Etik je usvojem turskim posredništvom, dodavanjem početnoga /u-/ riječi koja počinje sa /r-/. Kako je, primjerice, turski Urus(=Rus), tako je Urem (=Reme, Romej).

  Danas postoje Uremi u gradu Pirovcu koji se prije zvao Zlosela. Mladen Urem piše: U susjedstvu palače Draganić-Vrančić danas je zapuštena kuća moje obitelji Urem, stara više od 500 godina. Zahvaljujući predanom gradivu saznao sam i da su moji pretci u kontinuitetu od najmanje tri stoljeća bili nasljedni kapetani u Pirovcu, zapovjednici obrambene linije od turskog osvajača (linija Vransko jezero-Šibenik), mjesni suci i harambaše. Kako jedna od ulica u Pirovcu nosi ime Urem kapetanâ, shvatio sam, dobivši uvid u novo gradivo da se ne radi o samo jednom kapetanu, već o obiteljskom kontinuitetu koji je trajao stoljećima. O tome svjedoče brojna pisma, ugovori, katastik Pirovca iz 1750. godine i drugo gradivo iz zbirke obitelji Draganić-Vrančić.

  Iz razgovora s gospodinom M. Uremom, saznao sam da je Faust Vrančić dobio posjede u Ledenicama no ne zna je li to preuzeo. Kasnije je to naslijedila obitelj Draganić-Vrančić tako da je postojala povezanost Ledenica i Pirovca. Tako je navodno i dospjela obitelj Draginić u Ledenice. Znači da je moguće i da se kao harambaše i ratnici, dio obitelji Urem preselio u Ledenice i nazvan Uremović. Tome ide u prilog i to da se u katastiku Pirovca iz 1750. godine navodi prezime Urem i u obliku Uremović. Također znamo da su Mlečani napali Ledenice 1600. godine i piše da su opustošili Ledenice. Budući da je Pirovac bio pod Mlecima, postoji mogućnost da su tad i Uremi došli u Ledenice. Zlosela su kao naselje osnovano početkom 16. stoljeća od strane izbjeglica pred Turcima. Draganići su financirali. 1505. je zid postavljen, 1506. crkva sv. Jurja. Morlaci potjerani od Turaka, naselili grad. Oni su postali koloni. Stanovništvo su Morlaci i mletački plaćenici – mahom Grci.

  #18247 Reply
  Pozz
  Guest

  Pozdrav, slučajno sam našao slijedeći upis u trogirskim knjigama mrtvih:

  dana 15.8.1715. g. umro Petrus Uremovich da Slosel (Petar Uremović iz Zlosela (Pirovca), star 60 g., pokopan u crkvi Sv Ivana Krstitelja u Trogiru.

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: UREMOVIĆ, FRKOVIĆ, JOVANOVIĆ, BARIČEVIĆ
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">