prezime ŽUPANIĆ

Početna Forum Prezimena prezime ŽUPANIĆ

 • This topic is empty.
Gledate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
 • Objavio
  Postovi
 • #7796 Reply
  IVANA
  Guest

  Molim vas , ako mi možete pomoći oko porijekla prezimena ŽUPANIĆ. Zasada sam pronašla 3 različita grba iz raznih vremenskih razdoblja i 3 potpuno različita pojašnjenja. Logikom mogu samo pretpostaviti da smo porijeklom iz Dubrovnika (ŽUPAN-ići), što ne mora biti točno….
  Mom ocu je to vrlo bitno ali je nepokretan i nije u stanju doći do informacija.
  (Neke knjige sa vašeg popisa literature sam već konzultirala u knjižnici…)

  zahvaljujem na svakoj informaciji

  #10511 Reply
  Vatroslav Županić
  Guest

  Poštovana! Evo nosimo isto prezime i vidim da ovdje spominjete tri grba, ako jedan od njih ima ljiljan na plavom polju i krunu – to je moj. Meni je otac rekao da su moji preci u 17. stoljeću stigli iz Županje i rečeno mi je da ovi Županići, čiji sam ja zadnji preživjeli izdanak, potječu iz roda Cvetkovića.
  To je sve što ja znam, nadam se da sam pomogao.

  #10514 Reply
  mladen.paver / mladen paver
  Guest

  Josip Adamček i Ivan Kampuš u knjizi “Popisi i obračuni poreza u Hravtskoj XV i XVI stoljeća” navode više od dvadeset dokumenata koji 1598.g. spominju Županiće širom Zagorja – kao kmetove, građane, predijalce i vlasteline. Vjerojatno oni nisu bili svi u srodstvu, pa kao pouzdan put za istraživanje vašeg rodoslovnog stabla ostaju zapisi iz matičnih knjiga.

  #10809 Reply
  IVANA ŽUPANIĆ radin
  Guest

  zahvaljujem vam na odgovoru.
  jedno vrijeme sam sve to ostavila po strani ali rođenjem kćeri ponovo sam zagrizla u temu….
  tražila sam i u arhivama online a zanimljivih stvari ima i na familysearchindexing.org gdje sam našla mogućnosti besplatne pretrage raznih matičnih knjiga i dr.
  nažalost, iz hrvatske jedini registrirani izvor je ;
  Hrvatska, Delnicki dekanat—crkvene knjige, 1725–1926
  (Croatia, Delnice Deanery—Church Books, 1725–1926)
  Hrvatska, Delnički dekanat—crkvene knjige, 1725–1926 [Dio A]
  (Croatia, Delnice Deanery—Church Books, 1725–1926 [Part A.

  sudjeluju mnoge zemlje svijeta a i traže se volonteri za terenska istraživanja kao i online pomoć za sortiranje podataka. daju navodno sve upute. znanje jezika nije uvijek bitno.

  krenula sam tražiti podatke za svoju kćer, kad već ionako tražim za svog oca, nek njoj ostanu rezultati i sa strane njenog oca RADIN (žbandaji, poreč, istra, hrvatska). pomogao mi je malo i tabelarni tzv “jozefinski popis ” 1857. godine. sada mi je to sve počelo biti sve zanimljivije moram priznati…

  još jednom zahvaljujem za info

  #11783 Reply
  ivana županić radin
  Guest

  na početku objave zahvajujem svima na dosadašnjem javljanju s info na moj mail kao i na ranije postove.

  imala bih upit.
  proučavajući matične knjige preko odlične stranice familysearch.org (prezime županić, selo borje)zapela sam na 1791. god u lepoglavi. po arhivima ne mogu (ne znam) pronaći ranije matične knjige iz lepoglave. to je vrijeme ukidanja pavlina u lepoglavi. gdje da tražim ranije podatke? u koju župu su se vratile m. knjige iz tog razdoblja ( znam da su vraćene hrvatskoj 1958. ali gdje su sada?)tražila međuostalim i u arhinet-u.

  zahvaljujem unaprijed na bilo kakvoj informaciji

  #12129 Reply
  ivana županić radin
  Guest

  konzultirala sam tu knjigu (selo Presečno, Georgius Swpanych mislim da je to 1507. godina…. i drugi…) ali tražim i starije podatke.

  #12136 Reply
  mladen paver
  Guest

  Gđi Ivani Županić. Radin – o matičnim knjigama Varaždinske županije pokušajte se obavjestiti u vrlo dpbro organiziranom Državnom arhivu Varaždin, Trstenjakova 7, 42000 Varaždin, tel. 042 332-500, e-mail dav@dav.hr

  #12140 Reply
  ivana županić radin
  Guest

  poštovani javljam se sa odgovorom da županići ne potječu od cvjetkovića. dobila sam i ja sličnu informaciju ali istraživanjem svog rodoslovlja definitivno mogu reći da ne potječemo od cvjetkovića…
  prvi županić prozvao se tako poveljom župana 9.5.1299. (cissa ili pag….) .zvao se miroslav i od tada se potpisivao m. županić a i svi njegovi potomci potpisivali su se tim prezimenom. kasnije se od roda županića izdvajaju ruići i damjanići i još neke obitelji koje nanovo stavljaju prezimena prema imenima osnivača (damjanići od damjana županića , ruići od ruje županića itd,…)

  ovaj podatak izvadila sam iz blasone genealogico od marka laura ruića iz 1784. – grbovnik paškog plemstva.

  #12257 Reply
  ivana županić radin
  Guest

  OBITELJ ŽUPANIĆ … pronašla ih i kod popa dukljanina…. grad BAR ( sada u crnoj gori )plemićka obitelj de zupanis, moguće bugari , trgovačkim putevima postepeno prelazi do dubrovnika…. negdje pročitala da županić potjeće (kao i zmajević) od slavogosti obitelji- pronašla mjesto(selo) slavogosti u blizini dubrovnika….najgore od svega – ne mora značiti da su svi županići povezani.

  #15735 Reply
  Josip
  Guest

  Poštovani, možete li mi reći gdje ste pronašli 3 grba obitelji Županić, nisam nigdje uspio pronaći a zanima me kako izgleda?

  #17134 Reply
  Ivana
  Guest

  Poštovanje,
  Evo u nekoliko godina sakupila sam nešto podataka kroz matične knjige, arhive i sl. Internet i digitalizacija matičnih i drugih knjiga je gotovo neiscrpan izvor podataka. Treba podatke tražiti i u arhivima i knjižnicama van hrvatske.
  Dio Županića doselio se u mjesto Cvetkovići u Turopolju cca u 15. St. te su među turopoljcima kojima je ponovno potvrđena tj. obnovljen im je status plemenitosti.
  Planiram nekako sve podatke kronološki povezati jer sam naišla na vrlo zanimljive podatke, priče sudbine kroz 800 g povijesti i spomena Županića i njihovih predaka…

  Lijepi pozdrav

  #18275 Reply
  Elvis
  Guest

  Nikakvo plemstvo u ovom slučaju

Gledate 12 postova - 1 do 12 (od ukupno 12)
Odgovor na: prezime ŽUPANIĆ
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">