Prezime Vdović

Početna Forum Prezimena Prezime Vdović

 • This topic has 3 odgovora, 1 glas, and was last updated prije 9 months by Grga.
Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #7583 Reply
  Anonimno
  Guest

  Pozdrav!

  Molio bih Vas ako mi možete pomoći oko mog prezimena. Tražio sam u nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i na internetu, ali jednostavno ne mogu naći. Da li nešto znate o mom prezimenu? Bio bih Vam veoma zahvalan.Zanima me porijeklo i značenje prezimena. Puno Vam hvala.

  #7584 Reply
  mladen paver
  Keymaster

  said:

  Pozdrav!

  Molio bih Vas ako mi možete pomoći oko mog prezimena. Tražio sam u nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i na internetu, ali jednostavno ne mogu naći. Da li nešto znate o mom prezimenu? Bio bih Vam veoma zahvalan.Zanima me porijeklo i značenje prezimena. Puno Vam hvala.


  Etimološki, prezime označava potomke “vdovca” ili “vdovice” – a nalazite ga u našem Zagorju  i Sloveniji. Najstariji povijesni trag spominje Andriju Vdovića iz Oroslavlja, vrijednog vinogradara koji je još prije Gupčeve bune sudjelovao u buntu protiv Tahyjevog upravitelja u Gornjoj Stubici 1565. Pola stoljeća kasnije među vinogradarima Erpenje, Komorica, Trebinca  i Kneginca nalazimo također Vdoviće. Popis stanovništva 1948.g. pokazuje Vdoviće “u tragovima” (kako bi rekli kemičari) u Oroslavlju i nedalekoj Špičkovini, ali su zato veoma brojni na području Pregrade – u selima  Benkovu, Cigrovcu, Čretu, Gorjakovu i Svetojurskim Vrhima.

  #17075 Reply
  Anna Jasmina Vdovic ( djevojacko )
  Guest

  Stovani,
  prezime VDOVIC potice iz doba kralja LUDWIG
  ( danasnje pisanje ). A radi se o Austro- Ugarskim kralju. Na podrucju danasnje Hrvatske/ Zagorje preko 600 god. nalazi se kid Krapine i okolnih mjesta Pregrada i dr. naselja. Kako je to podrucje nekada bilo u sastavu Stajerske – Austrija , tako i nije bas neobicno da se tu zateklo.
  Ali vrlo neobicno je sto se prezime ( uz vjerovatnu prilagodbu radi fonetskog izgovora ili nenamjernog izpustanja po kojeg slova ) sacuvalo gotovo u autohtonom obliku pisanom u latinicnom pismu, tada jedinog sluzbenog pisma !
  Vecinu informacija sam prikupila od VDOVIC VLADO teologa i svecenika , porijeklom iz Zagorja, slucajno rodjenim u Zagrebu, a od 1946 god. zivio u Muenchenu. Poznato da se na studiju za teologiju posvecuje puno paznje na povijest, i dr. vezanim temama.
  Medjutum, Ludwig ili Luis ( Francuska ), Ludovicus ( U = V u staro latinicnom pismu ) se i spominje na podrucju danasnje Italije – u Rimu postoji jos jedna vila tog imena ! Takodjer i Baverski kralj imenom Ludwig ( pisano Ludovicus). Ovo je sazetak informacija.
  Ah da , postoji stara kovanica gdje se jasno moze izcitati Vdovicus !
  Znaci, Ludwig ili na latinskom LUDOVICUS je najstarija plemicka loza i ime u Europi, kada se zna kada i kako je germanski kralj zaceo Francusku i Njemacke drzave ! A utjecaj sirenja germanskog plemstva je bilo na podrucju Spanjolske, Italije, Balkana, i na istocna podrucja od Baltika, Poljske, sve do Crnog mora !
  Npr. prvi kralj Grcke je bio iz germanskog plemstva.

  DODATAK:
  VDOVIC = autohtono pisanje
  VIDOVIC = pod utjecajem Vuka Karadzica i njegove prve gramatike , gdje se obavezno dodaje vokal ( samoglasnik ) izmedju dva konzonanta ( suglasnik ) nastaje novija varijanta pisanja V i d o v i c !
  Dok se na sjeveru danasnje Hrvatske , uz Slovensku granicu, sacuvao autohtoni oblik pisanja ( uz izgubljeno po koje slovo kroz povijest).
  Moj djeda VDOVIC TOMO je preselio sa pola svoje djece i suprugom Annom u srce Slavonije , i tako prosirio svojz lozu i prezime Vdovic. Bas sam ponosna na njega, jer su se tragovi uspjesno sprosirili ovim podrucjem.
  Ostaje otvoreno pitanje , zasto se netko sa kraljevskim imenom/ prezimenom nasao na tom podrucju oko Krapine ?
  Predpostavljam da bi odgovor morala potraziti u Becu u Vojno povijesnom arhivu iz doba Austro- Ugarske !

  #18000 Reply
  Grga
  Guest

  Vdovic Ivan – Ivica.. bubnjar Ekatarine Velike

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Reply #18000 in Prezime Vdović
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">