Početna Forum Prezimena Prezime Ozimec

U ovoj temi nalazi se 3 odgovora, ima 2 glasa, a zadnji ju je ažurirao  Branko Ozimec prije 6 godine i 11 mjeseci.

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #8669 Odgovor

  Valent

  Marija Bistrica i okolica? Donja Batina, Zlatar? Ima li nešto više podataka? Zahvaljujem !

  #8670 Odgovor

  Mario Bjedov

  Što Vas točno zanima? Ozimec je dosta rasprostranjeno prezime u Zagorju, naročito u mjestima koja ste naveli. Preustrojem župa iz 1789. pet kmetskih obitelji/dimova s Batine Donje (Vlahek, Majcen, Ozimec, Škreb, Cimić) odvajaju se od Zlatarske župe i pripisuju Konjšćinskoj. Ti donjobatinski Ozimci ( po Jozefijanskom popisu s Batine kbr.49 ) su se tijekom nadolazećih vremena i nešto raselili po okolici, a kad su se naselili na Batini i pod kojim okolnostima, zasada nažalost osobno neznam. Budući da ih nije bilo evidentirano u nekim knjigama davanja za Batinske brijege iz 1666. predpostavljam da ih tada na Batini još nije bilo.. no ne mora značiti..

  #8671 Odgovor

  rodoslovac

  Osim spomenutih mjesta, prezime Ozimec prema popisu stanovništva od 1948.

  susrećemo još u sljedećim mjestima: 

  Bartolovec (Varaždin), Brestovec (Zlatar Bistrica), Dijaneš (Vrbovec) Ernestinovo (Osijek) Ervenik (Zlatar) Grabovac (Beli Manastir), Kladešćica (Zelina), Klimen »(Zlatar), Remete »(Za­greb) Šaroka (Podravska Slatina) škrinjari (Križevci), Tugonica, Donja Stubica, Varaždin, Za­greb.

  Najbrojniji su dakako na području marijabistričke općine. Povijesno ishodište im je izgleda Podgorje Bistričko gdje su bili gornji i donji Ozimci. U Selnici su nosili osim prezimena

  Ozimec, i udvojeno prezime Ozimec Klapač, s tim da su se u jednom trenutku

  nositelji pojedinih obitelji podijelili u izboru jednog prezimena.

  Jedan se je Ozimec iz Podgorja Bistričkoga krajem 19. stoljeća prioženio k donjim

  Lackovićima u Tugonicu, tako da sada i tamo postoje osobe toga prezimena,

  od kojih je jedan potomak s obitelji preselio u naselje nasuprot – Podgrađe

  Bistričko.

  Moguće je rekonstruirati rodoslovlje toga prezimena cca. 300 godina unatrag. Javite se ukoliko želite više informacija u vezi toga s ostavljenim brojem telefona.

   

  #15601 Odgovor

  Branko Ozimec

  Lijepo bih vas molio, glede prezimena Ozimec, ima li negdje podataka o njegovoj pojavi u mjestu Doja Batina prije 1789, odnosno poslije 1666. ? Gdje bi se mogli pronaći neki podaci? Zahvaljujem!

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Prezime Ozimec
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">