Prezime Kresoja, Raštane Gornje

Početna Forum Prezimena Prezime Kresoja, Raštane Gornje

 • This topic is empty.
Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #17583 Reply
  Krševan
  Guest

  Molia bi vas ako neko zna nešto više o porijeklu ovega prezimena, lip pozdrav!!!

  #17944 Reply
  Grgur
  Guest

  I sam je prezimenski lik poučan jer se izvodi od pokraćenoga imena Krešo < Krešimir, lika jednoga od rijetkih imena narodnih vladara koje je u znatnijoj mjeri preživjelo veći dio srednjovjekovlja. Izvorni je lik toga narodnog imena bio Krešimir, a njegova je izvedenica Kresoja zabilježena u Zažablju 1418. Branimira, Zdeslava, Domagoja i inih nije, naime, bilo ni za lijeka sve do hrvatskoga narodnog preporoda.

  Kresoje u Hrvatskoj su Hrvati, dobrim dijelom iz okolice Biograda na Moru. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zadru i u okolici Biograda na moru.

  U Hrvatskoj danas živi oko 90 Kresoja u 40 domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 100, pa se njihov broj smanjio za 0 posto. Prisutni su u sedam hrvatskih županija, u osam gradova i sedam manjih naselja, najviše u Zadru (25), Zagrebu (15), te u Prkosu (10), Škabrnji (10) i Gornjim Raštanama (<10) u okolici Biograda na moru.

  #17959 Reply
  Grgur
  Guest

  I sam je prezimenski lik poučan jer se izvodi od pokraćenoga imena Krešo < Krešimir, lika jednoga od rijetkih imena Hrvatskih vladara koje je u znatnijoj mjeri preživjelo veći dio srednjovjekovlja. Izvorni je lik toga narodnog imena bio Krešimir, a njegova je izvedenica Kresoja zabilježena u Zažablju 1418.

  #17967 Reply
  Grgur
  Guest

  I sam je prezimenski lik poučan jer se izvodi od pokraćenoga imena Krešo < Krešimir, lika jednoga od rijetkih imena narodnih vladara koje je u znatnijoj mjeri preživjelo veći dio srednjovjekovlja. Izvorni je lik toga narodnog imena bio Krešimir, a njegova je izvedenica Kresoja zabilježena u Zažablju 1418.
  Kresoje su Hrvati, Škabrnja, Raštane, Prkos….dobrim dijelom iz okolice Biograda na Moru. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Zadru i u okolici Biograda na moru.

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Reply #17959 in Prezime Kresoja, Raštane Gornje
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">