Početna Forum Prezimena Prezime Isak

U ovoj temi nalazi se 2 odgovora, ima 2 glasa, a zadnji ju je ažurirao  Igor Isak prije 7 godine.

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Objavio
  Postovi
 • #7683 Odgovor

  Hrvatcroat

  Ja vas molim da mi rečete odakle potječe prezime Isak.Moj otac je porijeklom iz Bosne tj rodio se u Livnu.Želim znati jeli to muslimansko prezime i kako je moj predak dobio to prezime.Ako netko zna pišite mi na e-mail cccroat@gmail.com

  #7684 Odgovor

  Ibrahim

  Stovani,

  Vase prezime ISAK potjece od osobnoga muskog imena ISAK(IZAK).Isak je bilo ime jevrejskog patrijarha,a danas je to jevrejsko,krscansko i muslimansko musko ime.ime Isak(tur.Ishak,ar.Ishaq,lat.Issacus,grc.Issak)prema misljenju mnogih znanstvenika(onomatologa M.Simundica i I.Smailovica,sociologa O.Mandica,klasicnog filologa B.Klaica,jezikoslovca P.Budmanija)izvedeno je  iz heb.imena ISHAK(YICHAQ,YITSHAQ),sto znaci:ON CE SE SMIJATI;NASMIJAN;RUGALAC;PODRUGLJIVAC.Jedino je orijentalist A.Skaljic smatrao da je ime Isak izvedeno  iz asirskog jezika.

  Vase prezime je PATRONIMIK jer je izvedeno(uzeto)od imena vaseg znacajnog pretka.

  Izvor:O.Mandic,Leksikon judaizma i krscanstva,Zagreb 1969,str.212;M.Simundic,Rj.osobnih imena,Zagreb 1988,str.150;A.Skaljic,Turcizmi u sh.jez,,Sarajevo 1985,str.349;Dr B.Klaic,Rj.stranih rijeci,Zagreb 1962,str.655,657;Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijent.porijekla u BiH-u,Sarajevo 1990,str.298.

  Ibrahim Tabakovic,prof.

   

  #14056 Odgovor

  Igor Isak

  Odgovor na pitanje Hrvatcroat

  Ukoliko je Vaš otac poreklom iz Livna, onda smo mi izuzetno blizak rod. Moj deda Alija je rođen u Livnu, kao i njegov brat Salko, koji je jedini živ od braće Isak iz Livna, a živi u Sarajevu.

  Moj otac Goran i stric Emir su rođeni u Smederevu, 50-ak kilometara istočno od Beograda i ovde nas ima ukupno 6 (moj otac Goran, brat Uroš i ja Igor; moj stric Emir i njegove ćerke Vanja i Dubravka).

  Što se tiče porekla prezimena, prvi poznati Isaci bili su poturčeni srpski velikaši iz okoline Skoplja i današnje zapadne Srbije Isak beg i Isak beg Isaković, koji je i osnovao grad Sarajevo i u njemu sagradio carevu džamiju, koja i dan danas stoji u centru Sarajeva, sa druge strane Miljacke u odnosu na Baš Čaršiju.

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
Odgovor na: Prezime Isak
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">