prezime guzić

Početna Forum Prezimena prezime guzić

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
 • Objavio
  Postovi
 • #7951 Reply
  Robert Marković
  Guest

  Zanima me porijeklo prezimena mojih predaka, znači prezime Guzić, ustvari odakle su došli u taj kraj ili su možda starosjedioci. Prezime je pomenuto 1699 godine i 1704 godine u knijizi fra Stanka Bačića : Perušić. Moji preci su iz Perušića Benkovačkog ili Podluga kod Benkovca i danas nas ima poprilično u istom selu, mada su neki promijenili kao npr. moj ćaća po ocu ili didu. Po narodnoj  priči prezime je dobija neki predak zbog svoje zadnjice 🙂 (nadimak), prije toga su se vjerojatno prezivali drukčije. Pomenuta su dva prezimena spomenutoj knjizi, koju trenutno nemam kod sebe pa ne mogu da jih upišem. Za svaku obavijest ili savjet unaprid zahvaljujem.

  Lijep pozdrav

  #7952 Reply
  robert
  Keymaster

  Dodajem još dva prije pomenuta prezimena, koja fra Stanko Bačić navodi kao izumrla iz tog kraja.To su Marinović Guzić i Jurjević zvani Guzić. Ako itko zna nešto o tome, hvala za info.

  #17164 Reply
  zdravko
  Guest

  Poštovani gosp. Robert,
  moje saznanje o plemenu Guzić, odnosno Gusić, kojem i ja pripadam, spada u jedno od dvanaest starohrvatskih plemena, čiji su starješine imali značajnu ulogu u srednjem vijeku. Tako od prezimena Gusić imademo jako puno izvedenica, GUSICK, GUSCIC, GUSICK, GUSSICK, GUSITSCH, GUSZICK, GUSSICH i naposlijetku prezime Guzić, a žive u 18 država diljem svijeta. Gusići su podrijetlom iz Krbavske župe – Udbina. Tijekom turskih napada sele se u nešto sigurnije krajeve. Jedan veliki dio seli u Gusić Polje kod Brloga, jedan dio u Sloveniju, Austriju, zatim jedan manji dio u župu Perušić Benkovački, tada jednu od najvećih župa u Hrvatskoj. Župa Perušić prostirala se zapadno do Starigrada odnosno Ninske Biskupije a istočno do Bribira Skradinskog Šibenske Biskupije. Gusići su bili plemići imali su svoj grb “okrunjena guska,” a grb se nalazi na Trgu 5 bunara u Zadru.

Gledate 3 posta - 1 do 3 (od ukupno 3)
Odgovor na: prezime guzić
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">