Početna Forum Prezimena Porijeklo prezimena Koska

Gledate 10 postova - 1 do 10 (od ukupno 10)
 • Objavio
  Postovi
 • #8269 Reply
  Ivan Koska
  Guest

  Molio bih da mi pomognete kako doči do porijekla prezimena KOSKA ,znam samo da su obitavali posljednjih 300-tinjak godina uSremskoj Kamenici i okolici ili kako početi tražiti  pretke po knjigama umrlih pošto je to sada u drugoj državi.

  unaprijed hvala.                                          

  #10554 Reply
  Stefanija
  Guest

  JA SAM RODJENA U SREMSKOJ KAMENICI. MOJA BAKA JE BILA IZ PORODICE KOSKA. MOZDA SMO I ROD U TAMO NEKOM KOLENU. U KAMENICI IH I DANAS IMA DOSTA, NEKE I LICNO POZNAJEM JER SU MI JOS ZIVI RODITELJI KOJI YIVE TAMO. INACE ZIVIM U NOVOM SADU. VOLELA BIH DA SE CUJEMO POSTO SADA ZA MOG UNUKA PRAVIM PORODICNO STABLO.
  POZDRAV.

  #10635 Reply
  Božidar Koska
  Guest

  Poštovana gospođo štefanija! Naš otac je također rođen u Sremskoj Kamenici 1905. godine od oca Gabrijela i majke Magde, rođene Adamek, i sigurno smo u krvnoj vezi. Prema nekim izvorima, a o čemu svedoče i brojni grobni spomenici, u Kamenici je prije II sv. rata živjelo 200-250 osoba s prezimenom Koska. Činjenica je međutim da se rođenjem večinom žeske djece i raseljavanjem muškog dijela obitelji broj sveo na svega nekoliko. Imao sam prilike komunicirati i sa Koskama iz crne Gore, za koje se zna da je njihov pradjed 1911. godine otišao u Nikšić kad se gradila pivovara, te se tamo oženio i stvorio brojnu obitelj koja sad broji preko 30-tak članova s prezimenom Koska. Dakle, zasigurno smo u rodu a da to i neznamo. Poštovanje !!

  #11744 Reply
  Štefanija Ristić
  Guest

  Moja baka Koska Štefanija rodjena je u Sremskoj Kamenici 1902. godine od oca Koska Gavre i majke Adamek Lenke.

  #12485 Reply
  Božidar Koska
  Guest

  Gospođo Štefanija! Eto, očito smo rođaci jer prema svemu sudeći Vaša baka Štefanija i moj otac Gašpar Koska, rođen 1905. u Kamenici, su brat i sestra. Koliko se sjećam imali su još braće…Kazimira, Iliju, Marka (on je emigrirao u Belgiju), sestru Katu (udana Carin, preselila 91. iz Petrovaradina u Rijeku), a drugima sam iskreno rečeno i zaboravio imena….. Dakle, definitivno smo u krvnom srodstvu. Majka Vaše bake Lenka…ili u dokumentima koje ja imam Magda, se ustvari zvala Magdalena …. Volio bih stupiti u kontakt s Vama jer i mene zanimaju korijeni i porijeklo….moj e-mail….bozidar.koska@gmail.com. Pozdrav iz Zagreba !!!

  #14686 Reply
  Mirin koska
  Guest

  Poreklo koska prezimena je tursko ima dokumentovano oni su ziveli u danasnjoj srbiji i vojvodini bavili su se trgovinom zenili sa starosedeocima neki su otisli na sever ceska hrvatska slovacka itd stigli su osvajanjem balkana sa sulejmanom velicanstvenim

  #15731 Reply
  Doktor
  Guest

  Postovana Mirin Koska,
  Ocito da ne znate pravopis a samim tim ni istoriju..
  Jedno od najuglednijih prezimena od kraljevske loze u Poljskoj je upravo prezime Kostka, u Poljskoj je nastalo i tako zvuci u originalu, cak postoji i katolicki svetac Saint Stanislaus Kostka… i to sve mnogo prije 1500te godine kada je Sulejman krenuo na Balkan….
  Posle migracija iz Poljske u Cesku prezime se mjenja u Koska zbog Ceskog dijalekta i izgovora a moze da se prevede kao ”kost” i kao ”kocka” sa bilo kojeg slovenskog jezika tako je danas to prezime u Crnoj Gori evoluiralo u Kocka…
  Dakle stvar je jasna, radi se o jednom istom prezimenu: Kostka,Koska,Koskova,Koshka,Kocka itd i to su mnogo jaka prezimena u Ceskoj i Poljskoj tako da je nemoguce pobiti tu cinjenicu a i na kraju krajeva tu je DNK koji nema ni jednu dodirnu tacku sa Turskom… Turska do prije 100 godina nije ni imala prezimena kada su i donijeli zakon da svi moraju da imaju prezimena posto poto pa su sami sebe cascavali kako su htjeli a i ne vidi se nikakva fizicka slicnost izmedju nas i njih.
  Tvrdim da ne postoji ni jedan dokument koji spaja Koske i Tursku i ne sirite dezinformacije.
  Lijep pozdrav,
  Doktor.

  #15947 Reply
  Tibos
  Guest

  Za g.Doktora,
  Trebalo je da istrazite na Internetu pa da onda pisete komentar o prezimenu Koska.”Nagadjanje je padavica”(Heraklit).Vi ste bez razloga izvrijedjali gospodju Mirin.Na Internetu je navedeno da je ovo prezime najvise prisutno u Turskoj:

  https://forebears.io/surname/koska
  Informacija o prisutnosti ovoga prezime u Hrvatskoj:

  https://actacroatica.com/hr/surname/Koska
  http://www.prezime.net/Koska

  Tibos-I. Tabakovic,prof.historije i knjizevnosti

  #16152 Reply
  TIBOS-I.Tabakovic
  Guest

  Informacije o prezimenu Koska:

  http://www.locatemyname.com/turkey/Koska

  surnames.namelist.org/Koska

  surnames.meaning-of-names.com/koska/

  https://www.cisarik.com/com/0_Skalica_Skalica_TA_Nytra_Nitra.html

  (Gosp.prof.Juraj Cisarik javio mi je da je ovo prezime prisutno u Slovackoj,Ceskoj,Poljskoj i Madzarskoj.Zahvaljujem mu na ovoj informaciji,a nekoliko puta mi je pomogao infirmacijama za neka prezimena iz Slovacke,Ceske i Madzarske.On je vrsni onomatolog-narociti za prezimena u Slovackoj,koja proucava duze vremena)

  https://www.locatefamily.com/K/KOS/KOSKA–7.html

  https://lastnames.myheritage.com/last-name/Koska

  TIBOS

  #16195 Reply
  Tibos
  Guest

  Ispricavam se zbog grjeske jer sam u posljednjoj informaciji o prezimenu Koska netocno naveo web stranicu prof.J.Cisarika.Evo tocne stranice:

  https://www.cisarik.com/0_Skalica_Skalica_TA_Nyitra_Nitra.html

  Tibos

Gledate 10 postova - 1 do 10 (od ukupno 10)
Odgovor na: Porijeklo prezimena Koska
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">