Nađ

Početna Forum Prezimena Nađ

 • This topic is empty.
Gledate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
 • Objavio
  Postovi
 • #8659 Reply
  ivan nađ
  Guest

  E ovako, da se za početak predstavim 🙂

   

  Moje ime je Ivan Nađ i dolazim iz Ferdinandovca, mjesta u Podravini, gdje već neko vrijeme žive moji preci. Otac Stjepan i djed Mirko istog prezimena (napomenuo sam jer u mjestu postoji još nekoliko ljudi istog prezimena, ali i imena).

  Dobio sam nekoliko različitih informacija o porijeklu svog prezimena, vrlo vjerojatno je to primjena mađarskog prezimena Nagy

  Također, preci su, ako su moje informacije točne, jedna od nekoliko obitelji koja se sredinom 19.st. iz naselja Stari Brod usred teških poplava preselila na “hrvatsku” stranu rijeke Drave.

  To je jedna od informacija koju sam dobio.

  Druga informacija je da su preci bili nekakvi vlastelini i plemići. Nešto su nam doma slali na kućnu adresu o izradi rodoslovnog stabla prije desetak godina, neko društvo za koje nisam siguran je li legitimno i da li još postoji. To se plaćalo par tisuća kuna koje onda, nažalost, nisam imao iako me to pitanje još i dan danas pomalo muči, ima li išta plemićko u mom podrijetlu.

  Sad ako bi bilo ikako moguće da mi netko od vas to potvrdi budući da nemam pristup nikakvom arhivu.

  S poštovanjem,

  mg.ed. Ivan Nađ

  #14242 Reply
  Mihajla Capić, rođena Nađ
  Guest

  Dobar dan!

  Evo ja sam nedavno bila u Mađarskoj, pa nam je vodič objasnio da prezimena koja završavaju na đ su bila aristrokratske obitelji.

  #14355 Reply
  Željka Nađ
  Guest

  Istrazujuci porijeklo suprugove obitelji NAĐ kojih u Slavoniji i Vojvodini ima puno,a poslije se selidbama prosirilo po cijeloj HR,dosla sam do informacija daje prezime izvorno Madžarskog porijekla i kao takvo najzastupljenije tamo(kao sto je kod nas najcesce..Horvat).U nase krajeve naseljavanje pocinje za vreme Austrougarske monarhije i to vecinom dekretnim putem.To znaci da su prvi Nagy bili poslani kao obnasatelji raznih drzavnih poslova ili specificnih zanimanja zbog potrebe Monarhije(Prapradjed moga supruga bio je sef zeljeznicke stanice koja se
  tek bila izgradila u Nasicama..na pruzi Osijek-
  Zagreb.).Nasa porodicna linija potjece iz Pecuha,gdje i danas postoje rodaci .Istina je da su prvi nosioci prezimena bili i nosioci aristokratskih titula,jer i samo prezime Nagy…znaci..velik(u smislu polozaja kojeg su zauzimali na tadasnjoj drustvenoj ljestvici.).S vremenom se prefiks pretvorio u samo prezime i kao takvo opstalo .Kako je svako selo ili naselje imalo nekog “velikana”,tako se s vremenom nastanka prezimena (poslije Tridentskog sastanka !),Nagy prosirio Madžarskom pa tako i dospio u nase krajeve.Postalo je rasprostranjeno.No samo malobrojni prezimenjaci Nagy(za 2.sv.rata svi su pisani bez pristanka ,kao Nađ),su opstali sa izvornim aristokratskim porijeklom i to samo oni koji su bili nasljedne titule..a ne kao razno nagradivani zbog tadasnjih zasluga..recimo u ratu..ali se titula gasila smrcu nosioca.Vise o prezimenu Nađ,mozete pronaci na stranicama Foruma iz prijasnjih godina ili u Madžarskom geneoloskom drustvu.Ima u grboslovnim izdanjima i kod nas grb obitelji Nagy..mozda ste na njega mislili..jer zaista su prije petnaestak godina slani obiteljima nudeci ih kao robu.Ali pravi vlasnici toga grba su samo oni nasljednici iz te obitelji koji imaju i protokolom objavljeno nasljedno pravo na upotrebu toga grba.Ne znaci da nekoliko stotina tisuca s ovim prezimenom su i nosioci aristokratskog porijekla.Za svoju obitelj o tom pitanju mozete saznati i iz mat. knjiga prilikom rodenja vasih predaka..jer postojevzabiljeske kod rodenja ako su bili nosioci aristokratskih titula u onom vremenu.Morate istrazivati i u Budimpestanskom drzavnom arhivu u popisima plemenitasa..ako mislite da ste iz loze nekog od njih.

  #15299 Reply
  Ivan Šutej
  Guest

  Nađ !
  U knjizi Bojničića o plemstvu ima na str. 128. 3 porodice,Nagy , tri grba nalaze se na ploči 92 i 93. Ako treba skenirat ću to .

  #15563 Reply
  tin
  Guest

  Molim kontakt od mg.ed. Ivan Nađ

  #18456 Reply
  Marina Nađ
  Guest

  Molim Vas ako mozete mi poslati na email o plemstvu Nagy i grbu.Moj otac i djed su isto iz Ferdinandovca.

Gledate 6 postova - 1 do 6 (od ukupno 6)
Odgovor na: Nađ
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">