Početna Forum Prezimena Matanič+ć

U ovoj temi nalazi se 4 odgovora, ima 2 glasa, a zadnji ju je ažurirao  Đuro prije 10 godine i 4 mjeseci.

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Objavio
  Postovi
 • #7838 Odgovor

  Matanić Saša

  Poštovani!
  Istraživanja prezimena sa područja Like i Krbave su jako teška. Možda mi možete pomoći oko istraživanja prezimena Matanić i njegovog porijekla. U Podlapači mjesto na Krbavi danas još uvijek žive Matanići od kojih i ja potičem. Po nekim saznanjima Matanići dolaze sa ostalim uskočkim obiteljima nakon protjerivanja Turaka na ove prostore 1700 godine. Iako iz popisa g. Kassera iz 1711. godine u samom mjestu Podlapači to prezime nije prisutno. No već 1800 skoro najbrojnije i najrasprostranjenije. Po drugim saznanjima nakon bitke na Krbavskom polju Matanići naseljavaju na otok Krk, Vrbnik na otoku Krku i tu u nemalom broju ostaju do dana današnjeg a ostali mali dio ostaje pod Turcima na prostoru Podlapace do danas. Sve ove informacije nisu potkrepljene zapisima tako da najvjerovatnije i nisu točna. Možda mi sa vašim saznanjima o tom prezimenu možete više pomoći.

  #7839 Odgovor

  Marko Rimac

  Probajte potražiti knjigu Stjepana Pavičića o Lici. Vrhunska stvar za ličku problematiku, možda ja stignem pogledati ovih dan pa javim.

  #7840 Odgovor

  Matanić Saša

  Unaprijed hvala gospodine Rimac.
  Kako to biva tko traži taj i nađe, jučer sam slučajno listajući rodoslovlje Lapčana odnosno Karinjana naišao na prezime Matanić, konkretno Vid Matanić. Pošto sam došao do podatka da su upravo Lapčani bili ti koji su naselili Podlapaču i to jako gusto ono drugo kazivanje starih bi ipak imalo temelja koje moram pokušati potkrijepiti dokumentima.
  Znači potomci obitelji Matanić su i prije bitke na Krbavskom polju bili naseljeni na Krbavi kao i puno drugih Lapačkih obitelji. Ili su izdržali 200 godine Osmanlijskog carstva i ostali na tim područjima na kojima i danas žive ili su nakon 1700. godine se vratili na svoje ognjište. Možda sad kad barem mislim da sam napravom putu netko još više podataka ima gdje mogu dobiti još i više informacija.

  A Vama gospodine Rimac još jedanput Hvala!

  #14046 Odgovor

  Suzana

  Pozdrav Saša ,
  Evo ja potekla od Bunčića iz Podlapače .
  Procitala sam negdje da su i Matanići i Bunčići stigli oko 1700-te godine iz Vinodola .

  #14584 Odgovor

  Đuro

  Poštovani Saša,
  Ako nije prekasno javite se na mail djuro.mesic@gmail.com
  Lijep pozdrav

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Matanič+ć
Vaše informacije:





<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">