Marčeta

Početna Forum Prezimena Marčeta

 • This topic is empty.
Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
 • Objavio
  Postovi
 • #8578 Reply
  Filip
  Guest

  Dakle, zanima me ako netko zna nešto o porijeklu ovog prezimena. Prezime je danas prisutno kod Hrvata i Srba u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji. Od čega je nastalo, može li se, barem otprilike, odrediti mjesto/regija u kojoj je nastalo. Konkretnije me zanima ako netko zna nešto o Marčetama iz Istre  (još konkretnije sa područja Barbanštine). Cijenio bih bilo kakvu informaciju. Hvala unaprijed.

  #11786 Reply
  ivana županić radin
  Guest

  mislim da vam barem malo mogu pomoći.

  izrađujem obiteljsko stablo koristeći arhivsku građu (besplatno) familysearch.org kao i hr.drž.arhive .(radin – kringa i sv.lovreć, radola-hrboki i barban, županići-lepoglava, liška- opava u češkoj…)

  na stranici familysearch.org našla sam opširnu crkvenu građu cijele hrvatske, pa i barbanštine (tražim radole u hrbokima- martinaše)
  milioni stranica raznih crkvenih i ostalih arhiva snimljeni su i tako dostupni online.
  kada uđete u tu stranicu , idite na records, nakon sign in i tamo uđite u Croatia, Church Books, 1516-1994 zatim ulazite u mjesto koje želite(barban) ili crkvu (rimkat, pravosl itd…). moguće da vam na brzoj pretrazi ne pokaže rezultate za marčeta ili marchetta ili slično za hr. nemojte da vas to obeshrabri jer se ta pretraga oslanja samo na kompjuterski obrađene podatke a ne na stvarno stanje po podacima iz mat. knjiga. imate cijelu istru na raspolaganju a i hr, pa i šire. lošiji su online podaci sa župom kringa (to je u pazinskom arhivu ) itd. da ne duljim previše…

  za vaše prezime i istru ovo je više nego dovoljno. oboružajte se strpljenjem za iščitavanje starih rukopisa ali zadovoljstvo je ogromno kada nađete SVOJE.

  pod barban znam da sam vidjela sela u matičnim ; jurićev kal, barban, hrboki, filipana, orihi, bateli, bičići, hreljići ,šaini itd. lakše vam je kada odredite npr. početno selo pod barbanštinom od kuda da se krene jer tada se automatski eliminiraju druga mjesta u knjigama…

  lijepi pozdrav

  #17592 Reply
  sasa marceta
  Guest

  Unaprijed se zahvaljujem svima koji mi daju informacije za prezime Marceta iz Dalmacije

  #18350 Reply
  ivan
  Guest

  u dalmaciji, na području opčine lovreć i danas se vide tragovi kuća u kojima su živjeli marčete i ste lokacije su u bijegu pred turcima odselili u okolicu knina.

Gledate 4 posta - 1 do 4 (od ukupno 4)
Odgovor na: Marčeta
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">