Početna Forum Prezimena Prezime Gajski

U ovoj temi nalazi se 4 odgovora, ima 1 glas, a zadnji ju je ažurirao  dragan prije 3 godine i 11 mjeseci.

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
 • Objavio
  Postovi
 • #10805 Odgovor

  ivan

  pozdrav. zanima me sve što se može naći o prezimenu Gajski. inače moj pokojni djed je rođen u hr.zagorju u Jakovlju,a doselio se davno u Dugu Resu. pa ako netko nešto zna o povijesti prezimena Gajski na pošalje podatke na mail felixhino77@gmail.com! zahvaljujem

  #10810 Odgovor

  mladen.paver / mladen paver

  Najstariji trag prezimenu GAJSKI u arhivskim dokumentima Zagorja nalazimo u ispravi “Vera dimidies” (Prava polovica) iz 1574.godine. Odmah nakon Gupčeve bune iz Beča je stigao nalog da se konačno izvrši podjela vlastelinstava Susedgrad i Donja Stubica između velikaških obitelji Tahy i Meknytzer. Time se htjelo skinuti s dnevnog reda neprekidne čarke pa čak i oružane sukobe među suvlasnicima tih posjeda, rivalstvo koje je očito išlo u prilog kmetskom otporu.
  “Vera dimidies” tako navodi kmetski dom Mihaela Gajskog u Jakovlju, koji ovom podjelom pripada vlastelinskoj obitelji Meknyczer
  Detaljnije pogledati Arhivski vjesnik (dvobroj za 1967/8.godinu), str. 317.
  Poznati Popis kraljevskog poreza za 1598.g. sadrži podatke o domovima kmetova i gornjaka Gajskih u još desetak zagorskih sela.

  #10845 Odgovor

  Zoran

  Poštovani Ivane,
  Možda će Vam koristiti sljedeća informacija. Trenutno pregledavam MK Donje Stubice, cca 1780.-1840. (Jakovlje je do tog vremena spadalo u župu D. Stubica). Tijekom istraživanja, usput sam primijetio da je u tim maticama prezime Gajski vrlo učestalo, a ponekad je označeno kao nob. (plemeniti). Obzirom da ne istražujem ovo prezime, o njemu nisam bilježio ništa pobliže, ali možda bi Vam se isplatilo slijediti taj trag.
  S poštovanjem, Zoran

  #10875 Odgovor

  Vanja

  Pozdrav svima, zanima me sve što se može naći o prezimenu Karković. Moj djed i pradjed su sa Hvara na Hvaru, međutim ono što mene zanima je da li je prezime hrvatsko ili…? Također sve informacije vezane uz moje prezime su dobrodošle.Unaprijed hvala i sa štovanjem,Vanja.

  #14224 Odgovor

  dragan

  dva prezimena znam jedno je gajski od prezimena iz poljske gaj , nastalo gajski drugaima gajski koja su srpsko ruska prezimena tj porekla i staro prezime dosta,koji su se seljakali pa se prosirilo nadaleko.

Gledate 5 postova - 1 do 5 (od ukupno 5)
Odgovor na: Prezime Gajski
Vaše informacije:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">