Jutarnji list o istraživanjima braće Rimac

Početkom rujna 2008. godine, novinarka Jutarnjeg lista javila se HRD-u s molbom da joj se dojavi tko je od istraživača rodoslova u svojim istraživanjima došao najdalje. Dana 8. rujna objavljena je ova priča o istraživanju braće Rimac.

Drvo sa rođacima ‘visoko’ 13 metara

Piše: Anamarija Vujaklija
Foto: Boris Arbanas/CROPIX

Gotovo 20 godina braća Rimac odgonetavaju svoje pretke i njihovo potomstvo

Prvi svjetski rat današnje generacije ne pamte, ali braći Rimac on je progutao potomstvo jednog od šest tisuća predaka. Usred krvavih pogibija, tada mladi vojnik Rimac pronašao je novu ljubav u Ukrajini, gdje je poslan na ratište. Ostavio je zbog nje suprugu i dvoje djece, a Marku i Josipu zatvorio vrata da danas u obiteljsko stablo upišu i njegove daljnje potomke.

Raštrkani po cijelom svijetu

Braća Rimac odmalena istražuju svoje podrijetlo, a od 1998. godine, kada su se ozbiljnije prihvatili tog posla, do danas pronašli su šest tisuća prezimenjaka te izradili obiteljsko stablo koje se prostire na čak 13 metara papira.

Sve je počelo još dok su bili dječaci, a danas, gotovo 20 godina kasnije, svoj rad, tijekom kojeg su posjetili i mjesto svojih predaka u Livanjskom polju, zaokružit će objavljivanjem knjige. Najstariji predak, od kojih su braća Rimac potekla, jest Vid Rimac za kojeg pretpostavljaju da je rođen oko davne 1640. godine.

 

– On je, kao i svi naši preci, potomak grane Vučemilovića, a svi Rimci, kako smo utvrdili, potekli su iz istog područja, iz Livanjskog polja, dok prezime potječe iz Kupreškog polja. U radu smo došli do zaključka da su svi Rimci u šestom ili sedmom koljenu rođaci koji su se raštrkali po svijetu, od Hrvatske i Bosne do Australije i Amerike.

Također, postoje i peruanski Rimci, no oni nemaju veze s nama, a dobili su ime po rijeci – rekao je 27-godišnji Marko Rimac, znanstveni novak na Odsjeku povijesti Filozofskog fakulteta. Kaže kako je istraživanje korijena krvav posao, što se najviše osjeti na velikim telefonskim računima.

U rodu sa  Šukerom

– Pokušavamo doći do svih potomaka i često oni u SAD-u kada čuju Rimac uopće ne reagiraju pa ga moramo izgovoriti kao ‘Rajmak’ ili slično. Mali broj je onih koji nam ne želi pomoći te češće nailazimo na ljude koje doista interesira vlastito podrijetlo – rekao je Marko Rimac te dodao kako su otkrili da su im u srodstvu bivši nogometaš Davor Šuker, ministar Šuker, Niko Kovač i mnogi, no sami Rimci uglavnom su bili seljaci.

Markov stariji brat Josip kaže kako je njegova inspiracija za proučavanje povijesti svog roda bio lik Kunta Kinte iz poznatog serijala “Roots” (Korijeni). U tome im je pomogla živuća rodbina, a nakon što su nju ispitali o precima, daljnje podatke su pronalazili u arhivama te pismohranama samostana.

– Prvi izvor nam je bio otac Stipe, koji je znao sedam generacija Rimaca – rekao je Josip Rimac i dodao kako su do sada upoznali jednu baku koja imenom zna obje svoje bake, no ona nije znala svoje djedove. Moguće je, kažu, da netko i zna devet predaka, no zasigurno ne znaju sve njihove potomke.

 

Kako početi istraživati svoje korijene?

Najvažnije je, kažu braća, ispitati živuću rodbinu jer bake i djedovi često znaju svoje prabake i pradjedove. – U arhivama i na mikrofilmovima nalaze se samo šturi podaci te je najbolje usmeno istražiti stablo i na taj način posložiti na stablu nekoliko generacija – rekao je Marko Rimac te dodao da je nakon usmenog ispitivanja rodbine, u Državnom arhivu potrebno posegnuti i za notarskim spisima te katastarskim bilješkama.

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

10 komentara

 1. Rimac Josip says:

  Siguran sam da jedan dio istrazivanja vodi i u Jajce. Volio bi biti upoznat sa izlazkom knjige kao i njenom mogucom kupnjom.

  Pozdrav.

 2. mario says:

  bok jasam mario rimac od jajca sad zivim u sloveniji jednom smo razgovrali o nasem korjenu bili ste u mojem mjestu selo rika gdeje nas rimaca naj vise u jajcu. toga se je dosta promjenilo od nasega razgovora ima slabi dobri vjesti .koliko ja znam daste mi rekli dasam prvi rimac u sloveniji koji krece korjen od mene imam dva sina i dobijo sam ceku .jabi vas samo pito za knjigu kad ce biti gotova jer smo razgovarali o tome i uzeo bije odma koliko kosta i kadbi moglo to da bude .hvala bok

 3. Josip Rimac says:

  Pozdrav Mariju i Josipu iz Jajca, knjiga bi trebala biti završena do ljeta 2010. kada ćemo se svi Rimci okupiti u Lištanima kod Livna.
  Rimci su u Jajce odselili prije 1846. godine iz Čelebića (Livno).
  Svakako ćemo Vas još kontaktirati prije zaključenja knjige.
  Josip

 4. Drago Rimac says:

  Ovaj skup Rimaca bit ce vrhunski,rado cu bit prisutan sa obitelji!Molim vas da me obavjestite kad ce to biti tocno,iako sam skoro svako ljeto u Listanima kod stricevica u obilasku.Kad knjigu objavite,odmah je kupujem!!!
  Pozdrav svim Rimcima na svitu

 5. josip rimac says:

  pozzdravljam sve rimace diljem svijeta:)

 6. boris rimac says:

  Pozdrav svima..
  Naravno i mene zanima knjiga. jedva ceka…
  Pozdrav iz Rijeke (loze Rimaca iz Travnika)

 7. Josip Rimac says:

  kad slijedeći put netko od novinara pita tko je otišao najdalje,
  slobodno ga uputite na gospodina Mladena Andreisa !!!

 8. Filip Rimac says:

  Pozdrav,
  Kada se moze kupiti knjiga ? I di?

 9. Miroslav Rimac says:

  Zdravo , ja Sam Miroslav Rimac iz berlina.
  MoJ pokojni dit i moja pokojna baba ( filip rimac i lucija rimac) su is listani . Volim bi Vise cuti o mojoj liniji. Ako postoji knjiga volijo bi da kupim. Svaka cast za vas Rad. I puno Hvala.
  Javi te se molim vas ako mi moze te reci nesto o mojoj porodici.
  Bok
  Miroslav Rimac

 10. Snežana says:

  Moja baka je rodjena Rimac i poreklom je iz Strupnića. Jedan deo njene familije je posle drugog svetskog rata odselio u Sremsku Mitrovicu i dan danas tamo živi.

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.