Selo Ogorje – onomastika i podrijetlo prezimena općine Muć

Prije nešto manje od 4 godine, na hrvatskom se web-prostoru pojavilo sjedište www.ogorje.net. Ogorje je selo udaljeno nekih 40-tak kilometara od Splita. Mjesto Ogorje dijeli se na Donje i Gornje, no u tom kraju postoje i zaseoci kao što su Pribude, Bračević, Milešina, Vrba i drugi, koji također spadaju u ogorski kraj. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u selu živi nešto više od 4 tisuće stanovnika.

OgorjeU početku je sjedište imalo skroman sadržaj, tek toliko da na upit “ogorje” tražilica korisniku vrati bar nekakav rezultat. Autor stranica Petar Gladina pretpostavio je da bi nekome iz ogorskog kraja bilo stvarno veliko iznenađenje i oduševljenje da naiđe na stranicu o svom selu, jer se tako i sam osjećao upisujući taj pojam u tražilicu.

Kako on tad nije imao tu sreću, zainatio se i odlučio bar nešto staviti na web, samo da mjesto bude prisutno u cyber-prostoru.

“Nisam imao ni materijala, ni znanja, pa je to bilo jako, jako skromno, ali i pod takvim uvjetima sam dobio e-mail od jednog oduševljenog posjetitelja, koji je dao podršku. To me toliko iznenadilo da sam odlučio malo poraditi na stranici, pa sam prikupio nekoliko tekstova, slika i malo je upristojio” – kaže Petar.

Tako je trajalo otprilike godinu i pol, a oduševljeni posjetitelji davali su podršku preko knjige gostiju. Kako je ta podrška rasla proporcionalno s autorovim znanjem izrade web-stranica, prije otprilike godinu i 7 mjeseci stranica je poprimila današnji izgled.

“U tom periodu došao sam u posjed podosta tekstova, podataka i slika, tako da je stranica danas poprilično obogaćena. Prvenstveno tu mislim na podatke o prezimenima mućke općine, povijesti ogorskog kraja i župa u općini, mogućnosti upisa u web imenik, galerija slika i ostalo. ” – kaže autor.

Trenutno je u bazu pohranjeno 181 prezime, uz obećavajuće naznake za njenim proširenjem. S obzirom na interes, nema sumnje da će ona i dalje rasti. Podatke o prezimenima Petar je preuzeo iz knjige Jure Keruma i Ante Ivankovića “Hrvatski rodovi općine Muć“. Najčitaniji su tekstovi o prezimenima Bulić, Burić, Sarić, Soldo i Delić.

Ostaje nadati se da će i ostali entuzijasti slijediti Petrov primjer i na webu predstaviti svoja sela i mjesta.

Posjetite www.ogorje.net!

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Možda vam se svidi

1 komentar

  1. Kad covjek dodje u odredjene godine jako je ponosan na svoje porijeklo. Vec zivim 23 godine u Australiji pa mi je drago vidjeti selo odakle moji roditelji potjecu. Clanak mi daje do znanja da je Hrvatska otisla daleko u postivanju vlastitih korije, kulture i povijesti. Nada

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.