Ime hrvatsko

imehrvatsko.netPrije podosta mjeseci na hrvatskom se web-prostoru pojavilo zanimljivo sjedište: imehrvatsko.net. Radi se o portalu o osobnim imenima u Hrvatskoj. Baza podataka sadrži gotovo 10 tisuća opisa imena: njihovu raspostranjenost i porijeklo, značajke imena, poznate imenjake i drugo. Hvale vrijedan trud, zanimljivi tekstovi, odlična ideja. Mala zamjerka leži u činjenici da je pregledavanje podataka dostupno samo registriranim korisnicima – to za vas znači još jedna lozinka za pamćenje. Samo članovi portala mogu komentirati i nadopunjavati sadržaj. Evo što autorica Marija Perić kaže u uvodniku na svojoj stranici:

Svi mi imamo svoje ime, dobivamo ga od roditelja nakon rođenja, a našeg se imena sjećaju i nakon što umremo – ime nas prati cijeli život. Što znači moje ime, koliko imamo imenjaka i gdje žive i kakvi su, pitanja su koja si često postavljamo. Štoviše, mnogi od nas vjeruju u staru latinsku poslovicu Nomen est omen – ime je znak, prema kojoj naše ime određuje i kakvi smo. Prema tome, Dobriše su dobri, Vedrane vedre, a ako se zoveš Srećko, onda si i sretan. Premda nije uvijek baš tako, ima nešto u tome. Ovaj portal je namijenjen svima nama koji smo radoznali i želimo saznati nešto više o imenu koje nosimo, ili o imenu neke drage osobe ili poznanika. Oni od nas koji će uskoro postati mamom ili tatom, na ovom portalu mogu početi istraživanje o željenom imenu svoga djeteta. Posebnu vrijednost ovoga portala čine njegovi brojni članovi, koji pomažu rasvijetliti značenje i misteriju imena, raspravljaju o imenima i druže se, ili se jednostavno zabavljaju.

Pogledajte što piše o vašem imenu!

Gordan Gledec

Istraživanjem rodoslovlja bavi se od 1999. godine. Uglavnom istražuje prezimena svojih predaka: Gledec (Poljanica Bistrička, Zagreb) i Hitrec (Martinci, Zlatar, Zlatar-Bistrica). U svom obiteljskom grmu ima preko 2400 pojedinaca. Zaposlen je kao profesor na Zavodu za primijenjeno računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.