Metropolitanska knjižnica u Zagrebu

U siječnju 2010. godine Hrvatsko rodoslovno društvo organiziralo je predavanje o Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu koje je održala sestra Edith Budin.

Ovom prilikom  Hrvatski državni arhiv poziva Vas na sat povijesti i kulture na temu "Metropolitanska knjižnica u Zagrebu". Predavanje koje je priredio Vladimir Magić, pročelnik Metropolitanske knjižnice, održat će se 3. listopada 2013. u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu 21, u Zagrebu.


Ilustracija

O Metropolitanskoj knjižnici

Metropolitanska knjižnica u Zagrebu (knjižnica Zagrebačke nadbiskupije) najvrednija je crkvena knjižnica u Hrvatskoj. Danas se čuva u zgradi Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu na Marulićevom trgu. U svom fondu sadrži oko 150 srednjevjekovnih rukopisa pretežno na latinskom jeziku pisanih na različitim vrstama pisma (karolina, beneventana gotica i glagoljica). Mnogi su rukopisi bogato ilustrirani minijaturama što daje još veću vrijednost ovoj knjižnici. Na njima možemo upoznati različite minijatorske škole.

Metropolitanska knjižnica u svom sastavu čuva i više od 250 inkunabula-jednu od najvećih zbirki prvotisaka u Hrvatskoj. Više od 1300 naslova knjiga iz 16. stoljeća.

Naročitu pažnju plijeni poznata Valvasorova knjižnica s više od 2600 naslova kao i njegova impresivna i najvrednija zbirka stare grafike 16. i 17. stoljeća s oko 7300 grafika.

U ovoj knjižnici možemo se upoznati s razvojem tiskarstva, s različitim vrstama uveza, opremom knjige i mnogim drugim detaljima.

Ako vas zanima povijest „ crne umjetnosti“ onda dođite i budite gost Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak 3. 10. u 18 sati.

Predavanje priredio:

 

Možda vam se svidi

Komentirajte!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.